Most prijateljstva

Program "Rusija-Srbija: Most prijateljstva", obuhvatio je više manifestacija, čiji je cilj jačanje kulturnih veza dve države, a organizovan je povodom obeležavanja 180 godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

U okviru programa Međunarodnog društvenog Fonda apostola Andreja Prvozvanog pod nazivom Rusija - Srbija: Most prijateljstva, u Ruskom domu u Beogradu, održano je umetničko veče ruskog reditelja Alekseja Germana Mlađeg. Premijerno je prikazan njegov igrani film Dovlatov, čija je svetska premijera održana u februaru ove godine, u okviru 68. filmskog festivala u Berlinu.

U filmu rusko-poljsko-srpske produkcije glavnu ulogu tumači Milan Marić, koji je izjavio da mu je izuzetno drago što se posle Berlina i beogradskog FEST-a, film prvi put prikazuje baš u Ruskom domu, koji inače slavi 85 godina postojanja.

Projekcija filma bilo je pravo zadovoljstvo za ljubitelje ruske kinematografije, posebno grada Lenjingrada, koji je u drugoj polovini 20. veka bio centar književnog i pozorišnog života. Radnja filma je s početka 70-ih, a govori o životu Sergeja Dovlatova, istaknutog ruskog pisca koji se nije uklapao u socrealistične okvire sovjetske epohe.

A u rektoratu Beogradskog univerziteta održan je okrugli sto Rusija i Srbija u duhovnom i kulturnom dijalogu, što je obuhvatilo više radnih sastanaka.

Uvaženi skup, kojem je prisustvovao veliki broj uglednih diplomata i univerzitetskih profesora, pozdravio je i predsednik Popečiteljskog saveta Fonda apostola Andreja Prvozvanog, Vladimir Ivanovič Jakunjin, koji je bio u višednevnoj poseti sa delegacijom Fonda.

„Sadržaj okruglog stola posvećen je aspektima, ne samo tradicionalne, kulturne i duhovne bliskosti dva naroda, već i nekim aspektima geopolitičkog značaja, što jeste u domenu moje sadašnje profesije, tako da sam bio dužan da o tome govorim, jer nam se svaki dan dešavaju nova neprijatna iznenađenja u vezi sa savremenom političkom, međunarodnom situacijom", rekao je, između ostalog, Jakunjin.

Jakunjin je govorio i o tome kako očuvati tradicionalne vrednosti i zaštititi sopstvenu istoriju od zaborava u vreme globalnih komunikacija.

On smatra da se savremene komunikacije i informacione tehnologije mogu iskoristiti za očuvanje sopstvenog identiteta i da tako mogu biti i u funkciji upoznavanja sa sopstvenom istorijom i tradicijom.

"Zato je sa tim u vezi veoma bitno govoriti o sistemu obrazovanja", naglasio je Jakunjin, "jer i pored tehnološkog razvoja, živu reč nikada ne može zameniti virtuelni svet".

Fond apostola Andreja Prvozvanog postoji više od 25 godina, a sa srpskim organizacijama i institucijama ima saradnju preko 20 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво