Šare pirotskog ćilima inspiracija za nakit

Likovna umetnica Milica Živadinović od 1999. godine živi u Parizu. Posle treće godine studija na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, nastavila je studije u Francuskoj i kao stipendista francuske vlade završila Akademiju likovnih umetnosti u Versaju. Master, "Umetnost slike i savremena umetnost" završila je na Pariskom univerzitetu, a posle toga i doktorirala. Njene specifične umetničke kreacije nedavno su ponovo impresionirale ljubitelje slikarstva i umetnosti.

Čarobno drvo - naziv je izložbe slika i nakita kojom se Milica Živadinović predstavila beogradskoj publici u Nacionalnoj galeriji u Beogradu. Čitavo bogatstvo čudesno izrađenog nakita sa etno motivima potpuno fascinira njenim kaligrafskim umećem i unikalnošću koja pleni posmatrača.

Tu su i njene čuvene slike koje pred nama otvaraju kosmička pitanja i dileme. A njeno Drvo života, kao veza zemlje i nebeskog sveta, slika stvorena pre nešto više od mesec dana, najavila je novi ciklus radova Milice Živadinović, ali i povezala, kako ona sam kaže, ceo njen dosadašnji stvaralački opus.

„Radovi obuhvataju period koji je dosta dug, zapravo od 2010. kada je bila moja poslednja izložba u Beogradu, u galeriji Pariski krug i jedina slika koja se povezuje sa tom izložbom je Na tebi je da otkriješ svemir, a posle dolaze radovi koji su nastajali periodično", kaže Milica Živadinović za RTS.

Neverovatan spoj talenta i stvaralačkog potencijala od Milice Živadinović napravio je autora Monografije o Miodragu Mići Popoviću, a time i potpisnika jedine disertacije u svetu o tom srpskom velikanu likovnog stvaralaštva, na koju je veoma ponosna.

„Bio je jedan veliki period kada sam pisala doktorat i pisala rad, a posle sam se fokusirala na nakit koji je takođe bio vezan za slikarstvo. Tačnije, svaki komad nakita je vezan za različite cikluse mog slikarstva", kaže umetnica.

Promovisanje etno motiva koji se jasno ogledaju u njenim besprekornim eksponatima nakita, Milica je zapravo započela oslikavanjem svakog komada koji je inspirisao i to uglavnom sa pirotskih ćilima.

„Kako sam dalje proučavala ornamentiku sa srednjovekovnih fresaka srpskih manastira, shvatila sam da se neke stvari prožimaju, i tako su nastala ta dva ciklusa Etnostik i Ornamentik, i to je nešto što se jako dopada Francuzima, što mi je jako drago", kaže Milica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво