Magazin Srbije na vezi, RTS Svet, 20.45

Gosti večerašnje emisije su Katarina i Bogdan Veljković, Desanka Đorđević Matić, hor "Kolibri", "Legende"...Budite sa nama, večeras, u 20.45, i u subotu, 19. maja, na RTS2, u 11.30.

U Noći muzeja, 19. maja, posetioci ove tradicionalne manifestacije imaće retku priliku da zavire u kuću porodice Veljković u Birčaninovoj 21 na Slaviji, a pre njih će gledaoci Magazina-Srbija na vezi moći da vide, kako danas ovo velelepno zdanje iz 1860. godine, svedoči o burnoj istoriji našeg naroda i porodici Veljković koja je imala kroz vekove, veliku ulogu u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji Srbije.

Gosti emisije, Katarina i Bogdan Veljković, današnji stanovnici ove kuće, praunuci Stojana Veljkovića, koji je, kao prvi vlasnik, kuću ostavio porodici. Oni govore i o sudbini 250 slika najznačajnijih umetnika, koje su u prvom privatnom muzeju evropske umetnosti na
Balkanu, u bašti ove kuće, bile izložene. Među njima su i odlivci tri Mikelanđelove skulpture, "Robovi", "Mojsije" i "Dan i noć". Njihovi preci su i tvorci prvog srpskog dinara, vlasnici prvog parnog mlina u Eropi, koji više od jednog veća čuva sećanje na stari Beograd. Danas je pored njega hotel Radisson Blu, čineći zajedno kompleks "Stari mlin". Bogdan Veljković je i predsednik Udruženja za povratak imovine i do sada je, zahvaljujući njegovom angažovanju, mnogo potomaka u inostranstvu uspelo da povrati imovinu svojih predaka.

Gost emisije, Desanka Đorđević Matić, psiholog, član stručnog tima koji čine, pedagozi, psiholozi, andragozi i karijerni savetnici, koji mladima, njihovim roditeljima i profesorima osnovnih i srednjih škola pružaju besplatnu psihološku i karijernu podršku, u okviru projekta, "Sa problemima na ti", otkrivajući nam najčešće greške pri izboru srednje
škole ili fakulteta, tj. budućeg zanimanja i kakve su posledice...

Najmlađi dečiji hor RTS-a "Kolibri", i njihov dirigent Ljiljana Ranđelović, proslaviće 55 godina postojanja velikim koncertom 20. maja u Kombank dvorani u Beogradu, a pre toga, zajedno sa nama u studiu, izvodeći poznate kompozicije...

Muzički gosti emisije su i grupa "Legende", čije četiri pesme učestvuju u izboru "60 najlepših narodnih pesama".

Mila Vico Jovanović, slikarka, najaviće tradicionalnu Likovnu koloniju u Baošićima, u kojoj učestvuju umetnici iz Srbije i sveta, a sav prihod namenjen je bolesnoj deci i siromašnim porodicama u Srbiji.

Urednik emisije Suzana Gvozdenović Puzović

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво