Mapa puna snova

Na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, Beldoksu, prikazan je film "Mapa puna snova", Danila Lole Ilića iz Pule.

Kao dečak sa samo 9 godina, Danilo je ugledao čuveni plakat Predraga Spasojevića. A potom, 28 godina kasnije, u Galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli.

I, ništa nije slučajno...

„Onda sam ja pitao ko je radio te plakate, pisalo je njegovo ime, pitao sam odakle je, rekoše mi da je iz Pule. Ja sam iz Pule, a nisam znao da čovek postoji. Tada su mi objasnili na čemu je sve radio...Zatim sam upoznao Predragovu partnerku Bibu koja me je uputila na njegovu impozantnu monografiju...tu se začela jedna iskra, ideja da se ispriča priča o Predragu Spasojeviću", kaže autor filma Mapa puna snova Danilo Lola Ilić.

Od ideje do realizacije filma prošlo je 3 godine. Više od 70 intervjua svedoče o Predragovoj veličini i dubokom tragu koji je ostavio za sobom.

„Njega svi vole, bio je jako pažljiv, i sa saradnicima i sa prijateljima, porodicom...bio je topao čovek...specifičan, kao što se u filmu i kaže, upravo po toploj ljudskoj duši, pored toga što je bio izuzetan dizajner, što je stvarao vizuelne identitete kada toga nije ni bilo", kaže Danilo Ilić.

Najteži zadatak Danilu bilo je sažeti 30 godina prebogate karijere u 70 minuta filma. Na emotivan način prikazati svestrani lik i delo umetnika, ali i preneti snažnu poruku mlađim generacijama

„Da možda ne treba sreću tražiti u svetu, nego da se može opstati i tu. Mnogi su ostali, opstali i napravili divne stvari", ističe Danilo.

Prerana smrt Predraga Spasojevića prekinula je ostvarivanje njegovih snova sa mape. Ali, Srbin rođen u Čapljini, celog života zaljubljen u Istru, za njegove sugrađane nastavio je svoj život kao dobri duh Pule.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара