Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Jedan od glavnih događaja naredne nedelje kada su u pitanju Srbi i srpska zajednica u susednim zemljama svakako je predstojeća Konferencija Srba u regionu u stalnom zasedanju koja će se održati u Novom Sadu, 18. maja. Glavna tema skupa je položaj Srba u Crnoj Gori. O značaju konferencije govoriće gost emisije, glavni koordinator i organizator skupa Ljubomir Aleksov, predstavnik srpke manjine u mađarskom parlamentu. U drugom delu emisije, srpsku štampu iz regiona lista i komentariše gost Dragoslav Vučić, glavni i odgovorni urednik Frankfurtskih „Vesti", najtiražnijeg srpskog dnevnog lista u dijaspori koji je nedavno obeležio jubilej, 25 godina redovnog izlaženja.

O razlozima za stavljanje na dnevni red teme Konferencije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, čućemo direktno iz Podgorice od predsednika Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčila Vuksanovića, jednog od organizatora i predsedavajućeg skupa.

Od ostalih sadržaja u emisiji videćemo i kako je protekao ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks", koji se već 11. put održava u našem glavnom gradu, a u kome učestvuju i srpski filmski stvaraoci iz dijaspore i regiona. Događaj je pratila novinarka Marija Cvijić.

Dopisnica RTS-a iz Kanade Branka Dikanović Trbojević izveštava o donatorskoj večeri u Torontu na kojoj su prikupljena sredstva za pomoć porodicama veterana iz ratnih operacija na Kosovu i Metohiji, u vreme agresije NATO pakta na našu zemlju krajem devedesetih prošlog veka.

Reprizu emisije možete pogledati u utorak, 15. maja u 13.05 na RTS Svet.

Urednik i voditelj emisije Miroslav Karlica.

Reditelj Ernestina Gligorijević.

broj komentara 0 pošalji komentar