Udruženje "Kajmakčalan" u borbi protiv zaborava

Naše kolektivno sećanje čuvaju mnogi pojedinci i udruženja, samopregorni i istrajni. Stanoje Stojković, sa još 260 istomošljenika , održava srpska vojna groblja u Makedoniji. S mnogo ljubavi, posao obavljaju volonterski.

Kosilicama, testerama, sekirama, po jakom suncu, vetru kiši, udruženo vode borbu sa zubom vremena. To je najmanje što mogu da učine za one koje su im podarili slobodu, kaže Stanoje Stojković koji već godinama sa svojim udruženjem održava srpska vojna groblja u Makedoniji.

„Tih grobalja ima na desetine i prostiru se na oko 1000 kvadratnih metara...Žalosna su stanja tih grobalja, mnoga su zarasla u trnje, divlje drveće...kad god dođemo tamo, ne prepoznamo mesto gde su grobovi", kaže za RTS Stanoje Stojković, predsednik Udruženja Kajmakčalan.

Sahranjivani odmah iza linije fronta, bez sanduka, živ za poginulog druga, retko rodbina, obeležavali su mesto stradanja.

„Na većini grobalja krstače su istrulile. Postojale su metalne, ali i one su istrulile...Kamene su ostale, ali u različitim su stanjima, neki natpisi su čitljivi, neki nisu...", kaže Stojković.

Na portalu udruženja uslikani su i postavljeni svi pronađeni spomenici.

Srbijo ne zaboravi projekat Udruženja Kajmakčalan za cilj ima pronalaženje potomaka palih vojnika.

„Srbija zaboravlja, zaboravili su i potomci svoje pretke...Imao sam poziv iz Kuršumlije, kada mi je čovek rekao da je posle 100 godina saznao kako je nastradao i gde je grob njegovog pradede", kaže Stojković.

Kajmakčalan, simbol velikih pobeda, junaštva srpskih vojnika, kaže istorija, posle 100 godina život priča i drugu priču. Tamo, u tuđoj zemlji, leže zaboravljeni vojnici, zaboravljeni od onih kojima su slobodu podarili.

Minuće godine, vekovi će proći, al' tebi česmice neće niko doći", slutio je i uklesao tužnu istinu jedan od vojnika.

 

broj komentara 0 pošalji komentar