Zemljaku u čast

Srpsko-kanadsko dobročinstvo "Jovan Dučić" iz Toronta, osnovano je 1991. godine, a svake godine organizuje tri događaja. S proleća je to pesničko veče, u avgustu obeleže slavu društva Svetog Iliju, a u poznu jesen imaju Hercegovačko veče. Nedavno su se okupili na pesničkoj večeri, slavnom zemljaku u čast.

Jubilarno pesničko veče Udruženja Jovan Dučić, bila je prilika na podsećanje na čitavu plejadu pesnika i književnika koji su u proteklih 20 godina doprineli da ovo veče ima posebno mesto u srpskoj zajednici u Torontu.

Ljubiša Vlatković podseća da ovo udruženje okuplja zemljake od Knina do Skoplja i od Beograda do Trebinja.

„Jako nam je drago da smo kroz ove pesničke večeri imali plejadu gostiju i velikih imena, današnjih Šantića i Dučića, kao što su pesnici Božo Glogovac, Blagoje Baković, Đorđo Sladoje, to su imena koja su ostavila pečat našem društvu i koja smo predstavili kanadskoj publici", kaže Ljubiša Vlatković, član Udruženja Jovan Dučić.

I ovo veče počelo je molitvom, a među zvanicama su bili brojni prijatelji društva, ali i generalni konzul Vasilije Petković i književnik Labud Dragić, koji ovih dana u Torontu predstavlja svoja dela.

Tekstove Andrića, Crnjanskog, Ćopića, Šantića do kasno u noć, govorio je glumac Ateljea 212 Tihomir Stanić.

„U ovom vremenu ubrzanja i trke za zabavnim sadržajima, mislio sam da neko mora...ja sam onaj koji mora da se bavi ovim što ja radim. Naučio sam napamet jedan veliki odlomak iz romana Na Drini ćuprija, već 17 godina to govorim, kao i poeziju Crnjanskog, Simovića, Radičevića, Đure Jakšića...Mislim da je to, na kraju krajeva, neka vrsta obaveze i duga prema nekom pozivu od kojeg živim", kaže Tihomir Stanić za RTS.

Dobročinstvo Jovan Dučić je proteklih decenija, na ime pomoći siromašnima u zavičaju, ustanovama i crkvama, poslalo više od 500 000 dolara, a nedavno su pokrenuli novu humanitarnu akciju.

„Pokrenuli smo jedan ambiciozan projekat, želimo da izbrišemo granice između naših naroda, da pošaljemo neka medicinska vozila u naš kraj. Nešto ide u Republiku Srpsku, nešto u Srbiju, Crnu Goru", kaže Ljubiša Vlatković.

I ove večeri, uz poeziju, vino, sveće, posnu večeru, prikupljali su sredstva za nabavku 12 ambulantnih vozila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво