Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Mađarska je jedina zemlja u svetu u kojoj se broj Srba povećao u odnosu na prethodnu statistiku iz 2001. godine. Neformalni broj o kome se govorilo u javnosti postao je zvaničan. 10038 Srba u Mađarskoj, te 2011. godine jasno se izjasnilo o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Samim tim, došlo je i do izvesnog poboljšanja položaja srpske nacionalne manjine u susednoj Mađarskoj.

Prema Zakonu o nacionalnim manjinama u Mađarskoj, od 2014. godine srpska nacionalna manjina (pored ostalih 12) ima pravo na svog predstavnika u parlamentu, ali sa ograničenim delovanjem i bez prava glasa (samo po pitanju nacionalnih manjina). 8. aprila Mađarsku očekuju parlamentarni izbori. Kako se za to priprema srpska zajednica, razgovaraćemo sa dosadašnjim i budućim predstavnikom Srba u mađarskom parlamentu Ljubomirom Aleksovom.

Kad god se pomene status Srba u regionu, kao dobar primer ističu se Mađarska i Rumunija. Obe zemlje imaju krovne organizacije. U Mađarskoj, to je Samouprava Srba, i predsednica ove organizacije Vera Pejić Sutor biće, pored ostalih naša gošća. Takođe, ugostićemo i potpredsednika Samouprave Igora Rusa.

Biće reči o školovanju na srpskom jeziku i proširenju, obnovi i otvaranju novih škola, jer se broj učenika povećava. Počinju radovi i na obnovi kulturnih ustanova.

Za našu emisiju govore i predsednik Pečujsko-baranjsko-srpskog udruženja Predrag Mandić i predsednik Srpskog kulturnog udruženja "Banat" iz Deske Kristofor Vrcan. Putem skajpa, sa njima je razgovarao Miroslav Karlica.

Od 20. do 27. marta u Mađarskom nacionalnom teatru se održava festival manjinskih pozorišta. Glavni organizator Srpsko pozorište u Mađarskoj, koje će nam se predstaviti segmentom iz predstave "Avala ekspres".

Promocija knjige "Moja Pešta" Dobrile Borojević, objavljene u izdanju Srpskog pozorišta u Mađarskoj, nedavno je, posle Budimpešte održana i u Matici iseljenika i Srba u regionu, u Beogradu. Bila je to prilika da koleginica Vanja Vasić zabeleži događaj.

Repriza emisije u utorak, 27. marta u 13.05

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи