Stokholm - nagrađen film i reditelj Goran Marković

Na nedavno održanom Balkan New Film Festival-u u Stokholmu nagrađeni su film u produkciji RTS-a "Slepi putnik na brodu ludaka" i njegov reditelj Goran Marković.

Na ovogodišnjem međunarodnom Filmskom festivalu u Stokholmu pod nazivom alkan New Film Festival (BaNeFF), u fokusu su bile teme i pitanja identiteta, promena u društvu, odnosi i nerazumevanje među ljudima na jedan komičan i tragičan način.

Naš film Slepi putnik na brodu ludaka u produkciji RTS-a, a koji govori o poslednjim danima znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića imao je veoma zapažen uspeh.

Film je osvojio Nagradu publike, a samom reditelju Goranu Markoviću, dodeljena je Nagrada za životno delo.

„Znači mi to što je moj film ovde prikazan, što će neko to da vidi i što će naši ljudi moći da se upoznaju sa našom produkcijom. Ovaj festival je jedan od onih u nizu malih festivala koji prikazuje srpske filmove i mislim da za dijasporu to dosta znači", kaže Goran Marković.

Članica žirija, poznata švedska glumica i scenaristkinja Iva Boman kaže da je zahvaljujući upravo ovde prikazanim filmovima, naučila mnogo više o području Balkana.

„Bilo je veliko zadovoljstvo gledati sve ove filmove. Velika je raznolikost tema, ali i veliki broj filmova sa temom rata, neke od njih se bave istorijom, kao npr. vaš film. S obzirom na to da znam malo o dešavanjima na Balkanu, morala sam malo da istražim putem kompjutera. Tako sam saznala da je bilo puno ratova i sada mi je jasno što je ta tema toliko zastupljena", kaže Iva Boman.

Treba podsetiti da je osnivač i autor ovog festivala naša glumica i producentkinja Jelena Mila, koja već više od 18 godina živi i radi u Švedskoj.

„Priveli smo kraju ovaj sedmi festival, međutim osmi već planiramo. Imamo već neke filmove „na putu", čuli smo da su dobri i treba da ih prikažemo. Zadovoljni smo ovim festivalom. Imali smo dobre goste i još bolje filmove", kaže za RTS Jelena Mila.

Festival novog filma sa Balkana održava se već sedmu godinu uz podršku Švedskog filmskog instituta i Grada Stokholma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи