Slavsko okupljanje u Gračanici

Proslava Dana državnosti Srbije, Sretenje, istovremeno je i slava "Srpske bratske pomoći", jedne od najstarijih srpskih organizacija u Čikagu, a i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovoga puta održana je u velikoj sali manastira Nova Gračanica i privukla najveći broj posetilaca do sada.

Obred rezanja slavskog kolača na slavi Srpske bratske pomoći u Čikagu, Sretenje, obavio je vladika srednjezapadnoamerički Longin. Bila je to i centralna proslava Dana državnosti Srbije za Čikago i taj deo Sjedinjenih Američkih Država.

Domaćin slave održane u velikoj sali manastira Nova Gračanica bio je Petar Gatarić Junior sa suprugom Gogi, decom, a slavi su prisustvovali i njegov otac Petar i majka Margareta.

Među gostima bili su senator Republike Srpske Branko Tupanjac, predsednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković, otac Petar Sailović iz manastira Nova Gračanica, biznismen Vlado Bjelopetrović, lekari, poslovni ljudi, rukovodioci sportskih organizacija i drugi.

Predsednik Srpske bratske pomoći Dragan Selaković zahvalio je svima na dolasku. Goste je pozdravio domaćin slave Petar Gatarić i pozvao sve da budu što aktivniiji u srpskoj zajednici u Čikagu kako bi bila što jača.

Petar je rođen u Americi. Prošle godine je prvi put posetio Srbiju i bio je oduševljen, a ovog leta planira da poseti Banja Luku i okolinu, rodni kraj njegovog oca.

"Sve je bilo lepo. Hrana je bila lepa. Vladika je bio ovde. Bila je puna sala. Ovo je bio prvi put da je toliko naroda došlo na našu slavu", kaže Gatarić.

Kako je odlučio da prihvati da bude domaćin slave?

"Prošle godine Vlado Bjelopetrović je bio domaćin i njega sam znao još kad sam bio malo dete. On mi je rekao da sam ja nova generacija, i pitao me da budem sledeće godine domaćin. I ja sam to prihvatio", kaže Petar Gatarić.

Članovi malog i srednjeg folklornog ansambla Gračanica nastupili su sa spletom narodnih igara i recitacijama.

Dobar odziv posetilaca na proslavi Sretenja ovde u velikoj sali Nove Gračanice pokazao je da Srpska bratska pomoć i danas ima veliku ulogu u životu srpske zajednice ovde u Americi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво