Mali svet za velike stvari

Humanitarna organizacija "Mali svet" iz Kanade svoje donacije usmerava dobrim đacima iz materijalno ugroženih porodica. Kupuju školske udžbenike, plaćaju hranu, smeštaj u domovima, pokrivaju troškove školskih ekskurzija...Prijave za stipendije mogu se naći na njihovom sajtu, a sredstva se šalju direktno ustanovama - u školu, knjižaru ili dom.

Posle prve donatorske večeri koju je organizacija Mali svet Kanada organizovala prošle jeseni prikupljeno je dovoljno sredstava da se pomogne dvadesetak srednjoškolaca iz Valjeva, Banjaluke, Erdevika, Jagodinr, Kruševca i Kosovske Mitrovice.

Rešeni da budu istrajni u pomoći dobrim đacima, nedavnio su organizovali novi skup, veliku humanitarnu koktel žurku pod nazivom Veruj u ljubav na kojoj se svirao džez, rok i, naravno, pevala himna Mali svet.

Sva sredstva od prodatih ulaznica i bogate lutrije, a među nagradama su bile i avio karte do Beograda, zimovanje, obezbediće sredstva za nove stipendije, nabavku knjiga, plaćanje izleta ili prevoza đacima pešacima.

Kakav su cilj postavili za ovu godinu za RTS otkriva Zoran Cerović, predsednik Upravnog odbora organizacije Mali svet.

"Cilj za ovu godinu je da prikupimo sredstva za stipendiranje stotinu mališana iz uhroženih porodica. Ovog meseca smo se organizovali malo drugačij nego oktobarske večeri. Format je drugačiji, publika koju želimo da privučemo takođe je drugačija. Uključili smo i strane izvođače jer želimo da privučemo i kanadsku publiku da nam pomogne", kaže Cerović.

U kratkim pauzama između muzike za ples i popularnih muzičkih arija moglo se donirati i kupovinom slika umetnika iz Toronta. Kako se na sceni pevalo i recitalo na srpskom i engleskom logično se nametnulo pitanje koliko srpska zajednica u Kanadi ima sluha za potrebe sredine u kojoj živi?

"Kao Kanadska organizacija mi imamo dužnost da pomažemo deci bez obzira na geografsku pripadnost. Mi smo se fokusirali na decu iz Srbije i Republike Srpske, ali isto tako pomažemo i decu ovde. Od prve večeri donirali smo dečje bolnice u Torontu i nekoliko organizacija za školovanje dece", kaže Cerović.

Iz organizacije Mali svet obećavaju da će pratiti svakog svog stipendistu i njihove potrebe u narednoj školskoj godini.

Prijave za nove stipendiste nalaze se na sajtu organizacije malisvetkanada.org i može je popuniti roditelj, učitelj, organizacija ili samo dete, a komisija u Torontu će odlučiti kome je potpora najneophodnija.

broj komentara 0 pošalji komentar