Magazin Srbije na vezi, RTS Svet, 21.00

Naša kultura, umetnost, istorija, lepota, muzika...kod nas i u svetu - ukratko današnje izdanje "Magazina Srbije na vezi", večeras u 21 sat. Dobro došli!

U večerašnjoj emisiji, između ostalog predstavićemo organizaciju Contemporary Balkan Art (CoBA) sa sedištem u Londonu, koja pruža mogućnost savremenim umetnicima sa prostora Balkana da se svojim delima predstave javnosti. Takođe, oni su učesnici ovogodišnjeg Meseca srpske kulture u Velikoj Britaniji, a o svemu tome ragovaraćemo sa kreativnom direktorkom CoBA Anom Rasel Omaljev.

Pored srpskih zajednica u Velikoj Britaniji, važno mesto okupljanja za naše ljude u toj (a i svakoj drugoj) zemlji je i Srpska pravoslavna crkva. U reportaži Dejvida Hila saznaćete nešto više o pravoslavnoj crkvi Svetog Lazara kraj Birmingema.

Deo emisije posvetili smo stogodišnjici Velikog rata. Istorija jednog naroda ponekad se može sagledati u životima pojedinaca i njihovih porodica. Politikolog, profesor dr Dragan Simeunović, u razgovoru sa koleginicom Marijom Cvijić sa ponosom je govorio o učešću svojih predaka u Topličkom ustanku. Na isti način govorili su potomci čuvene braće Vajagić, koji su život u Americi zamenili Solunskim frontom. Priču o Vajagićima istraživala je Tamara Drezgić.

Pre 54 godine ustanovljena je prestižna Vukova nagrada koju svake godine dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije. Kao što se i sam Vuk Stefanović Karadžić bavio različitim oblastima kultur, umetnosti, obrazovanja, tako su svi, pa i ovogodišnji dobitnici sledili njegov put. Događaj je zabeležila Vera Katanić.

Predstavićemo vam dvadesetogodišnju Saru Miletić koja je na ovogodišnjem takmičenju Mis turizma sveta, održanog nedavno u Maleziji osvojila titulu drugepratilje, čime je dokazala svoju i lepotu svoje zemlje.

U muzičkom delu emisije nastupiće Ekstra orkestra koji će predstaviti dugogodišnji rad i pesme sa prvog albuma koji je nedavno izašao u izdanju PGP RTS romantičnog naziva Kažeš-to je ljubav.

Urednici Nada Vukelić i Tanja Adamović

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво