Poklon moštima Svetog Mardarija

Saborni hram Svih Srba Svetitelja u Misisagi bio je pun vernika koji su došli da se poklone moštima Svetog Mardarija američko-ќanadskog. Sveti Mardarije je bio prvi episkop Srpske pravoslavne crkve u Americi (1925-1935), a manastir Sv.Save u Libertvilu, gde su počivali Sveti Nikolaj Velimirović, Kralj Petar Drugi i Jovan Dučić, njegova je zadužbina.

Hram u Misisagi bio je pun naroda, kao o najvećim hrišćanskim praznicima, koji su došli da dočekaju i poklone se moštima Svetog Mardarija, a pored Srba među vernicima je bilo i Rusa, Ukrajinaca, Grka...

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika kanadski dr Mitrofan uz sasluženje ruskog Arhiepiskopa Irineja iz Otave, ukrajinskog episkopa Andreja iz Toronta i umirovljenog episkopa Georgija. U ovom molitvenom sabranju učestvovali su i sveštenici svih pomesnih crkava u Kanadi, a pojanjem su liturgiju pratili domaći hor Sv. Save kao i ukrajinski i grčki horovi iz Toronta.

Bio je to veličanstven doček moštiju prvog episkopa SPC u Americi, Mardarija Uskokovića, koji je za sveca proglašen 2015. godine.

Sv. Mardarije je osnivač manastira Sveti Sava u Libertvilu koji je građen u vreme velike ekonomske krize i uz mnogo muka. Njegov osnivač je pri kraju gradnje teško oboleo na plućima i ubrzo umro, a posle 80 godina, po proglašenju za sveca, otkrivene su njegove netruležne kosti.

Episkop kanadski dr Mitrofan govorio je o ulozi Sv. Mardarija i njegovom značaju za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali i naš rasejani narod na Severnoameričkom kontinentu.

Po završenoj molitvi vernici su se pričestili, a starešina hrama u Misisagi, Jovan Marjanac je, ispred crkvene zajednice vladikama poklonio prestone krstove, a ikone Sv. Mardarija okupljenom narodu.

broj komentara 0 pošalji komentar