Gusle pamte

Jedan događaj u Čikagu okupio je predstavnike srpske zajednice iz Sjedinjenih Država i Kanade. Na Guslarskoj večeri u Čikagu nastupili su guslari iz te dve zemlje.

Domaćin drugog Sabora guslara Sverene Amerike bilo je udruženje guslara Draža Mihailović iz Čikaga, a u gostima su im bili guslari iz Udruženja Filip Višnjić iz Kičinera u Ontariu i Vuk Karadžić iz najvećeg kanadskog grada Toronta.

Bila je to retka prilika da se na jednom mestu vidi značajan broj guslara i da se predstave pesme koje su prenele tokom stotinu godina informacije o srpskoj istoriji, događajima i junacima.

Sve prisutne pozdravio je otac Dobrivoje Milunović iz Srpskog sabornog hrama u Čikagu.

„Zaista mi čini veliku čast i zadovoljstvo da vas pozdravim, zato što čuvate ono što je suštinski važno za srpski pravoslavni narod", kaže otac Milunović.

Organizatori kažu da su zahvalni hramu što ima je ustupio društvenu salu za ovaj događaj.

„Crkvenoškolske opštine znaju šta su gusle i šta je epska poezija. Izlaze nam u susret maksimalno, evo i večeras Crkvena opština sa Redvud Drajva dala nam je salu besplatno. Isto tako i Crlvenoškolska opština Svetog Jovana Krstitelja sa Belvuda isto. U principu, saradnja sa crkvom je više nego dobraa", kaže organizator događaja, Ognjen Gligorević.

„Osim gusala imamo i izvornih grupa, Ostrog, Veseli lisičari, Smetovi kod Zenice, Nazdravičara i svega pomalo...", kaže Zdravo Stanišić iz Udruženja Filip Višnjić, Kičener, Ontario.

„Prvo bih hteo da se zahvalim u ime našeg Udruženja guslara iz Toronta, guslarima domaćinima, a našem narodu koji je u Americi koji nas je pozvao i dao nam tu čast da nastupimo, da čuvamo tradiciju, da negujemo naše običaje", kaže Vladimir Đerić, Udruženje Vuk Karadžić, Toronto.

Jedan od najpopularnijih guslara je Miloš Šegrt koji nam prenosi da postoji plan da se osnuuje škola guslanja pri srpskom Sabornom hramu u Čikagu.

„Mnogo je teško sačuvati tradiciju, gusle, običaje, ali narod se ipak odaziva", kaže guslar Miloš Šegrt.

Nakon susreta u društvenoj sali Srpskog sabornog hrama u Čikagu, naredni događaj za guslare iz Čikagu i Kanade je 23. decembra u Kičineru, Ontariju, u Kanadi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи