Srbija na vezi - kroz region

O značaju osivanja podružnice fondacije "Privrednik" u Banjaluci, Srbima povratnicima u BiH, manastiru Manasija i drugim temmama, večeras u "Srbiji na vezi", koju uređuju Nada Vukelić i Miroslav Karlica. Kroz region, sa RTS SAT u 18.55, reprizni termin emisije utorak, 7. novembar u 13.05.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i vladika zagrebačko ljubljanski Porfirije, dogovorili su osnivanje podružnice Srpskog privrednog društva Fondacije Privrednik u Banjaluci, koja će stipendirati talentovane đake i studente srpske nacionalnosti sa područja Bosne i Hercegovine. Ovaj poduhvat je zapravo povezivanje sa Fondacijom koja već deluje u Novom Sadu i Zagrebu. Osnovna ideja pokrenuta je još 1897. godine u Zagrebu, kada je bankar i trgovac Vladimir Matijević, stvorio SPD "Privrednik" u želji da poboljša ekonomske i socijalne prilike srpskog naroda u Austrougarskoj monarhiji na kraju 19. veka. O značaju osnivanja podružnice i u Banjaluci, za emisiju govore predsednik Dodik, premijerka Cvijanović i vladika zagrebačko ljubljanski Porfirije.

Želja proteranih Srba devedesetih godina prošlog veka da se vrate na vekovna kućna ognjišta jača je od svih neuslova koji ih tamo čekaju. Srbi povratnici u selo Vitovlje (Federacija Bosne i Hercegovine) traže da imaju makar vodu i put. Reportažu o životu Srba u ovom delu Federacije videćete u prilogu kolega iz Radio televizije Republike Srpske.

U Podgorici je nedavno, u kripti sabornog hrama Hristovog vaskrsenja predstavljena knjiga Pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1834. do 1918., autora protojereja Obrena Jovanovića. Događaj su pratile kolege iz Srpske televizije Crne Gore.

Kroz izložbu Manastir Manasija-šest decenija istraživanja i zaštite, u Muzeju Kozare u Prijedoru biće predstavljena najveća arheološka otkrića u vezi sa ovom svetinjom kao što je grobnica samog njenog ktitora Despota Stefana Lazarevića.

Udruženje Drežničana i Jasenčana u Beogradu ove godine obeležava 26 godina rada i postojanja. Ovo, ne baš veliko Udruženje, sa puno ljubavi čuva uspomene na rodni kraj, tamo negde na granici Like i Gorskog Kotara, smeštenih pod obronke šumovitih planina. Naš gost u studiju biće predsednik Udruženja Dmitar Vukelić, sa pevačkom grupom i pesmom poreklom iz ličkih krajeva.

Uredici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Rediteljka Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи