Godišnji koncert Hora Sveti Sava u Torontu

Hor Sveti Sava iz Toronta osnovan je 1955. godine pri istoimenoj crkvi Sveti Sava na Riveru. Od početka ovog veka pevaju na liturgijama i koncerte održavaju pri crkvi Svih srpskih svetitelja u Misisagi. Godinama su, naročito kada je srpska zajednica bila mala, bili centar okupljanja, a i danas su aktivni član Američko-kanadskog saveza srpskih horova.

Godišnji, 62. po redu, kocert Hora Sveti Sava počeo je molitvom, a otpevane su i kanadska i srpska himna. Članove hora i prisutne blagosiljao je kanadski vladika Mitrofan.

„Samo da vas podsetim na to šta je pre 2000 godina rekao sveti prorok David: Pevaću Bogu mome dokle god postojim. Dogod to budete činili sve drugo će biti u zasenku, što i mislim da je cilj vaš. Budite vezani za svoju crkvu, i svoj narod", rekao je u pozdravnom govoru vladika Eparhije kanadske Mitrofan.

Tema ovogodišnjeg koncerta bila je srpska svadba, pa su domaćini, ali i gostujući horovi Sveti Arsenije Sremac iz Bibija i Sveti Roman Melodi iz Kičenera repertoarom razveselili publiku.

Publici koja se redovno okuplja oko crkve popularnog naziva Na Diksiju, predstavljen je i novi generalni konzul Srbije u Torontu, Vasilije Petković, a pesme Obraše se vinogradi, Reših da se ženim, Oro se vije, pratio je orkestar Dušana Suvajca.

Bora Dragašević, ugledni član srpske zajednice, iako najstariji, stojički je otpevao ceo koncert.

Draga Dragašević, pripadnica četvrte generacije naših iseljenika, objašnjava dugu istoriju hora.

„Mi smo prvenstveno crkveni hor, pevamo u slavu Gospoda, i podržavamo našu Crkvu i crkvene tradicije. A u drugom redu, održavamo i negujemo srpsku narodnu muziku, melodije koje su drage svima nama", kaže Draga Dragašević.

Srpski pevački savez Amerike i Kanade, osnovan je davne 1931. godine i danas okuplja 47 horova, koji organizuju smotre duhovne muzike.

„Ovih 86 godina, Savez je pomogao da se horovi upoznaju, da sarađuju, da održe festivale, koncerte, konferencije...I evo nas tu, posle tri, četiri generacije, još pevamo našu muziku, slavimo Gospoda, sve na srpskom jeziku", kaže za RTS Draga Dragašević.

Zato je i te večeri usledio poziv za koncert u Kičineru, a potonje druženje bilo je u znaku teme i uz narodnu muziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво