Gde nema crkve, nema ni ljudi

Članovi srpske zajednice u Čikagu poreklom sa Korduna i njihovi prijatelji proslavili su svoju slavu. Događaj je održan u crkvi Sveti Vasilije Ostroški u naselju Lejk Forest, a tom prilikom prikupljana su i sredstva za obnovu tri crkve.

Obred rezanja slavskog kolača na slavi Kordunaša Sveta Petka u Čikagu obavio je protojerej stavrofor Đuro Krošnjar, Starešina hrama Sveti Vasilije Ostroški u naselju Lejk Forest, on je i sam inače rodom sa Korduna. Cilj slavlja ovoga puta je bio da se prikupe sredstva za crkve na Kordunu, i to za pomoć crkvama u Sjenićaku, Kolariću i Gornjoj Čemernici.

„Deo našeg članstva koji su iz tih krajeva, reše svake godine da proslave Svetu Petku ovde, pogotovo što u tim krajevima odakle smo, više niko i ne živi, pa možda tamo niko i ne slavi. Vrlo malo ljudi je ostalo, a mi u čast tih naših seoskih slava održavamo ovde praznik i humanitarni ručak", kažeProtojerej Stavrofor Djuro Krosnjar

Među organizatorima su bili Dragica Mrkalj i njena kćerka Daliborka Opačić koja nosi nošnju sa Korduna staru 200 godina.

„Ova nošnja je iz polovine 18. veka i original se čuva u Petersburgu, u Rusiji. To je jedini primerak što imamao, a zove se „slunjanka"", kaže Dragica Mrkalj.

Kuvanje ručka povereno je takođe Kordunašu, Dušanu Vlajniću, koji je nedavno dobio nagradu za regionalnog kuvara godine u ovom delu Amerike.

„ Mi smo već nekoliko puta pravili srpsku hranu, ćevape, pljeskavice, sarme, i svi su bili oduševljeni i iznenađeni. A što se tiče internacionalne kuhinje, najviše se jede italijanska, meksička hrana...", kaže profesionalni kuvar Dušan Vlajnić.

„Kordunaški specijalitet je pasulj sa kiselim kupusom", uči nas Dragica Mrkalj.

I za Iliju Trbojevića ovakvi događaji su važna veza sa rodnim krajem.

„Naš narod koji se vratio na Kordun treba da ima crkvu...gde nema crkve, nema ni ljudi", kaže Ilija Trbojević.

Naredni veći događaj na imanju crkve Sveti Vasilije Ohridski u Lejk Forestu je slava Kola srpskih sestara, zakazan za nedelje, 12. novembar.

broj komentara 0 pošalji komentar