Crkva Sveti Sava u Merilvilu obeležila 103 godine postojanja

Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Državama postoje već više od stotinu godina. To je slučaj sa crkvom Sveti Sava u mestu Merilvil u severozapadnoj Indijani, koja je obeležila 103 godine postojanja. Na svečanosti, koja je organizovana tim povodom, nastupili su tamošnji dečji hor i folklorni ansambl.

Program obeležavanja 103 godine postojanja srpske pravoslavne crvke Sveti Sava u Merilvilu, u Indijani, počeo je nastupom ovdašnjeg dečijeg hora. Otpevali su nekoliko prigodnih pesama. Svečanosti je prisustvovao vladika srednjezapadnoamerički Longin, ruski vladika Petar, kao i niz sveštenika. Domaćini su bili starešina hrama, protojerej stavrofor Marko Matić i predsednica Crkvenoškolske opštine Danica Pejnović.

"Imali smo lepu posetu, zaista lepo bogosluženje... imali smo čast da nam gosti budu i njegovo preosveštenstvo vladika Longin, takođe njegovo visoko preosvestenstvo arhiepiskop Petar iz ruske jurisdikcije. Prota Bogdan koji služi u našem hramu je bio tokom službe, a kasnije su nam se pridružili sveštenici iz okoline, iz crvke Svetog Velikomučenika Georgija u Šerervilu, kao i iz crkve Sveti Ilija, ovde iz komšiluka. Naravno, i dosta naroda, njihovih parohijana. Zadovoljni smo, mislimo da je bilo mnogo lepo, vrlo interesantan program, a svi su vidim nasmejani i zadovoljni napustili našu salu", kaže protojerej stavrofor Marko Matić.

Nastupio je i tamošnji folklorni ansambl Srbadija. Među govornicima je bila i jedna studentkinja koja je pričala o tome šta za nju znači pravoslavlje, a sve su pozdravili vladike Petar i Longin.

Dirigent hora je Ivana Stanković, koja je stigla u Ameriku iz Užica pre četiri godine.

"Mi u našem repertoaru, za ove tri godinice, kratke male tri godinice, uspeli smo da savladamo nekih dvadesetak pesama na srpskom jeziku. Par imamo na engleskom jeziku, to su uglavnom božićne pesme", zaključuje Ivana Stanković.

Naredni veliki događaj u društvenoj sali srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u Merilvilu u Indijani je 21. oktobra. Prisustvovaće na stotine ljudi, jer dolaze folklorne grupe iz Milvokija u Viskonsinu, Finiksa u Arizoni i šire teritorije Čikaga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво