Rođendansko slavlje Radio Avale u Čikagu

Proslava osme godišnjice emitovanja Radio Avale Čikago i tv emisije "Srpska razglednica iz Amerike" održana je sali manastira Nova Gračanica. Brojni ugledni gosti uveličali su slavlje, a Aleksandar Žigić je te večeri bio i domaćin i naš izveštač.

Program obeležavanja godišnjice emitovanja Radio Avale Čikago i TV emisije Srpska razglednica iz Amerike počeo je molitvom i blagoslovom protojereja stavrofora Đure Krošnjara.

U velikoj sali manastira Nova Gračanica nastupilo je 11 folklornih grupa i isto toliko estradnih umetnika. Neki članovi folklornih grupa prevalili su 300 kilometara u oba smera da bi došli iz severne Indijane i nastupili, što pokazuje koliko je truda potrebno da se uloži da bi se ovakvi programi realizovali.

Mladi članovi ansambala pokazali su veliki talenat i entuzijazam za folklor, a došli iz crkve Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Lejk Frest, Svetog Save kao i Svetog Ilije iz Merilvila u Indijani.

Zaigrali su i Oplenac iz Belvuda, Soko sa Palmer Skvera, Soko sa Redvud Drajva, Gavrilo Princip iz 114-te ulice kao i ansambli Dukati i Biseri.

Među gostima bili su konzul žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović i vice konzul Milinko Špica, kao i rukovodioci i članovi Srpske narodne odbrane, Udruženja građana Republike Srpske, Srbi za Srbe, poznati lekari dr Željko Atlagić i dr Goran Tubić, i istaknuti članovi srpske zajednice u Čikagu kao što su Vlado Bjelopetrović, Pero Samardžija i Vukašin Pavlović. Bili su tu i lideri Sabora krajiških Srba, a veliku pomoć u organizaciji pružili su članovi Udruženja krajiških Srba Prelo.

Gosti su došli iz Čikaga i cele okoline, od Indijane do Viskonsina.

"Hvala Saša što nas okupljaš ovako lepo", kaže jedna slušateljka Radio Avale koja je prisustvovala događaju i dodaje:

"Tvoje zabave su najbolje. Ima svega, za svaku dušu, zabavne, narodne, foklorne."

Ivan i Vesna Janković, osnivači veb sajta Serbianfun, odnosno Svaštarica, doputovali su iz Minesote specijalno za ovu priliku i poklonili mališanima paketiće za učenje srpskog jezika.

"Večeras smo pripremili radne bojanke za našu decu, gde mogu da boje, da nauče najosnovnije reči, latinicu, ćirilicu", kaže Ivan Janković.

Program Radio Avale Čikago emituje se po lokalnom vremenu subotom od pola jedan do dva popodne u Čikagu i celoj široj okolini na frekvenciji 750 kiloherca.

A televizijska emisija Srpska razglednica iz Amerike se od prvog oktobra emituje svake sedmice na Satelitskom programu RTS-a, i to utorkom uveče u 18.55 po lokalnom vremenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво