Književni mostovi među narodima

U našem glavnom gradu održani su 54. Međunarodni književni susreti, koji su okupili književnike iz 20 zemalja sveta. Tom prilikom dodeljene su i značajne nagrade.

Ovogodišnji beogradski međunarodni susreti pisaca koje je 54. put organizovalo Udruženje književnika Srbije otpočeli su polaganjem venca na spomenik nobelovca Ive Andrića, dok je svečano otvaranje usledilo u Gradskoj skupštini.

„Beogradski međunarodni susreti pisaca postali su jedna od najznačajnijih i najtrajnijih književnih manifestacija na Balkanu. Ovom prilikom se zahvaljujem celom timu na organizaciji ovog događaja koji okuplja pisce iz čitavog sveta", kaže Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Nakon putovanja Dunavom, gde je na brodu kazivana poezija, usledila su putovanja po grupama širom Srbije, da bi poslednji miting o poeziji ovi susreti bili završeni u Udruženju književnika Srbije nastupom pisaca iz dijaspore, među kojima su bili i dobitnici nagrade Pečat kneza Lazara Ranko Radović iz Kanade i Vlastimir Stanisavljević Šakamenac iz Pariza.

„Privilegija je biti odlikovan takvom jednom nagradom koja nosi ime Svetoga kneza. Susret moj i sa nagradom i sa žirijem i monasima i crkvenom opštinom koja je u Prilipcu bio je upečatljiv i dirljiv", kaže Ranko Radović, Kanada.

Završnu ocenu najvećih susreta na Balkanu izgovorio je prvi čovek udruženja književnika Srbije.

„Mi smo organizovali sa namerom da pozovemo pisce iz sveta, reprezentativne pisce svoga jezika, svojih zemalja i naroda. Trideset tri pisca je bilo iz 20 zemalja. Naravno, svako je doneo svoju poetiku, svoja opredeljenja, estetička, etička i druga. Suština je da su susreti u onoj svojoj osnovnoj funkciji objedinili sve ljude", kaže Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Na kraju ostaje da se doda da su susreti protekli u znaku obeležavanja značajnih godišnjica vezanih za stvaralaštvo Šarla Bodlera, Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa, pri čemu je u Mrčajevcima dodeljena i nagrada Povelja Morave Đorđu Vulturesku iz Rumunije i Ljubiši Đidiću iz Kruševca.

Vredno je pomenuti da su Susrete pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština grada Beograda. I sve beše u znaku njenog veličanstva, lepe književne reči i duhovnih mostova među narodima.

broj komentara 0 pošalji komentar