Škola zove u pobede nove

U susednoj Makedoniji i ove školske godine će nastavu na srpskom jeziku pratiti samo 172 đaka, od kojih su 22 prvaka.

Prema informacijama sa terena, može se konstatovati da je broj učenika koji pohađa nastavu na srpskom jezik sve manji i da se ovaj vid nastave u Makedoniji polako gasi.

Nastava na srrpskom jeziku trenutno se izvodi samo u 3 osnovne škole u Makedoniji, u Osnovnoj školi Svetozar Marković u Starom Nagoričanu, gde uči ukupno 92 učenika, od kojih 14 đaka prvaka, zatim Osnovna škola Kiril i Metodije u Kučevištu sa ukupno 57 učenika i 6 đaka prvaka i Osnovna škola Braća Ribar iz Tabanovaca sa ukupno 23 učenika i dva đaka prvaka.

„Ovog leta smo renovirali neke stvari u školi. Renovirali smo sanitarne jazli koje su namenjeni deci, postavljene su nove pločice i novi odvodni sistem, koji je sada mnogo bolji. Očekujem uspešnu pkolsku godinu kako za đake, tako i za nastavnike. Želim svim prvacima uspešan polazak u školu, a svim ostalim đacima uspešnu i plodnu školsku godinu", kaže direktorka OŠ Svetozar Marković iz Stargog Nagoričana.

U Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Kumanovu zbog nedovoljno prijavljenih učenika nastava na srpskom jeziku je ukinuta, a srpska odeljenja u srednjim školama nisu ni zaživela, iako se svake godine raspisuje konkurs na koji se javi 1-2 srednjoškolca.

Roditelji i nastavnici ističu da je jedan od problema i nedostatak udžbenika na srpskom jeziku, ali se svi slažu u oceni da je ovo jedan od najvećih problema srpske zajednice u Makedoniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво