Srpsko-ruska ljubavna priča

Alksej i Duška upoznali su se i zavoleli u norveškom gradu Bergenu. Dve slovenske duše, na severu Evrope, na najlepši način povezuju srpsku i rusku zajednicu.

Kažu da su im se duše odmah prepoznale. Violinista Aleksej svirao je samo za nju, Duška je to i osetila...

„On je imao svoj solo koncert u kući Ole Bula, najpoznatijeg norveškog violiniste. On kaže da me je spazio već u publici, ne znam da li da mu verujem", kaže Duška kroz smeh, "a posle koncerta sam prišla da mu se zahvalim, da mu kažem kako sam uživala u njegovoj muzici".

Ova srpsko-ruska ljubavna priča nastavlja da živi u norveškom gradu Bergenu, a krunisana je malim Vasilijem.

„Izabrali smo ime koje je i rusko i srpsko. Rusi su jako slični nama što se tiče religije, što se tiče načina života, svih kulturnih i moralnih vrednosti", kaže Duška.

Duška Karlica je nakon završenog Farmaceutskog fakulteta i master studija u Belgiji, rešila da prihvati poslovnu ponudu i preseli se u Norvešku. Kao klinički farmaceut radi u jednoj od najvećih norveških bolnica, povremeno predaje na fakultetu i usavršava se u struci.

„Naših farmaceuta na teritoriji cele Norveške ima oko 30 do 40 odsto. Norvežani su shvatili da smo mi jedan radan i vredan narod, zadovoljni su našim ljudima, kvalitetom studija, tako da će uskoro svoje fakultete početi da zatvaraju", šali se Duška.

Aleksej Čerkasov je rođen u Samari, u porodici muzičara. Završio je studije na najeminentnijim ruskim institucijama: muzičkoj akademiji Gnesini i konzervatorijum Čajkovski. U Norveškoj je već 7 godina, na poziciji prva violina u Bergenskoj filharmoniji. Pružila mu se prilika da ostvari svoj muzički san, da diriguje, a prošle godine upisao je i studije za dirigenta na Muzičkoj akademiji u Oslu. Kaže da je zadovoljan na koji način su povezane srpska u ruska zajednica.

„Koliko je meni poznato, jedna od najvažnijih karika povezivanja počela je 2014. godine, kada je održan koncert u jednoj norveškoj crkvi, a koji je organizovalo Društvo Srba i prijatelja Srbije u Bergenu. Pozvan sam da sa svojim drugom, takođe violinistom nastupim i od tada se ne razdvajamo. Nismo povezani samo muzikom, već smo učvrstili i naše duhovne odnose. Ruska crkva je pre godinu dana dobila zdanje, gde zajedno idemo na službu, i taj dom je za sve nas otvoren", kaže Aleksej Čerkasov.

Aleksej je 17. juna svirao na svečanosti povodom otkrivanja memorijalne ploče posvećene nevinim žrtvama stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata. Sa Savezom srpskih kompozitora je dogovoreno da to bude Josip Slaveski, a izveo je i kompozicije Rahmanjinova i Čajkovskog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво