Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča

Mila Mihajlović je rimski đak, publicista i umetnik, novinar u italijanskoj nacionalnoj televiziji RAI, punih 30 godina. Njenom knjigom "Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča", Italijani su počeli zvanično obeležavanje 100 godina Velikog rata. Autorka otkriva da, koliko je bilo spektakulatno organizovano povlačenje srpske vojske preko Albanije, toliko je, pre toga, bila i veličanstvena akcija spasavanja oko 300 hiljada ljudi, srpskih vojnika, civila i austrougarskih zarobljenika od strane italijanskih mornara, uz pomoć britanskih i francuskih snaga. Istinu skrivanu jedan vek ona posvećuje, kako kaže, mladim generacijama, nauci Srbije i sveta.

Ove tri knjige posvećujem Srbiji i Italiji, sjedinjenim u patnjama i pobedi Velikog rata, znanim i neznanim junacima za koje je najveća vrednost ljudski život i onima za koje je otadžbina bila više od života, kaže autor istorijsko-dokumentarne knjiga Mila Mihajlović, rimski đak, umetnik, novinar, publicista.

Istinu skrivanu jedan vek Mila Mihajlović posvećuje, kako kaže, mladim generacijama, nauci Srbije i sveta.

„Taj gest humanosti je doprineo preokretu istorije sveta, zato što je jedino srpska vojska spasila od propasti Veliki rat, u korist saveznika. Samo je srpska vojska uspela da posle 4 godine rata, probije za saveznike i za sebe jedan front, neprijateljski. To je bilo septembra 1918. za manje od dva meseca rat je bio okončan u korist saveznika, rat na koji su saveznici bili spremni da potpišu kapitulaciju. Svet je preokrenut zahvaljujući srpskoj vojsci, ali te vojske ne bi bilo da nekoliko godina ranije na albanskim obalama nije bilo italijanskih mornara da ih spase i preveze na slobodnu teritoriju, a to je bila najvećim delom obala Italije, a ne Krf. Na Krf su stigli tek kasnije. Samo jedna mala količina srpske vojske, poslednje jedinice nukleusa srpske vojske, su direktno, krajem februara prebačene iz Albanije na Krf. Ostali su stigli iz Italije na Krf", ističe Mila Mihajlović.

Knjigom Za srpsku vojsku jedna zaboravljena priča Mile Mihajlović, Italijani su počeli obeležavanje stotinu godina Velikog rata.

Završila je solo pevanje na najprestižnijem univerzitetu u Rimu, doktor je komunikologije, a punih 30 godina, radi kao novinar na RAI-ju, italijanskom javnom servisu.

„Meni je uvek radost kada sam u ovoj kući, zato što sam među kolegama. Već 30 godina sam na RAI-ju, na državnoj televiziji, najvećoj televiziji na svetu, ali njeni novinari i kolege nisu tako dobri kao moje kolege i novinari iz RTS-a, koji uspevaju i bez neke velike tehnike i bez velike zaleđine ogromne televizije, da naprave stvari koje su fantastične...da naprave emisije, priloge, kulturne misije, dela koja ostaju i koja pobeđuju na velikim festivalima sveta", kaže Mila Mihajlović.

Nagrada Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije koja joj je nedavno uručena znači joj mnogo, jer je još jedna veza sa svojom zemljom.

„Meni Zlatna značka puno znači zato što potvrđuje da, bez obzira koliko ove teške bitke bile, za istinu i afirmaciju naše zemlje, da je svaki trud koji sam uložila bio velikim, plemenitim činom nagrađen", iskrena je Mila Mihajlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се