Dodeljene stipendije budućim pravnicima

Jedna od najvažnijih organizacija u srpskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama je Srpsko-američka advokatska komora. Na njihovom godišnjem skupu u centru Čikaga dodeljene su nagrade mladim studentima prava, a većina ih je iz Srbije i Republike Srpske.

Na 25-toj godišnjoj gala večeri Srpsko-američke advokatske komore stipendije je dobilo 6 studenata prava. Većina ih je došla iz Srbije i Republike Srpske u poslednjih godinu-dve dana.

„Svakako će mi pokriti osnovne troškove tokom mog studiranja i nadam se da ćemo se i dalje družiti i da ćemo imati ovakve skupove i češće", kaže stipendista Nikola Simić.

„Kao neko ko je došao iz Srbije i završio fakultet ovde ta veza između nas Srba iz Srbije i Srba iz dijaspore je uvek veoma važno", kaže stipendista Neško Radović.

Kolege iz Amerike upoznate su sa nekim srpskim običajima i istorijom.

„Svi znaju da kažu ćevapi, šta je rakija, znaju dosta o našoj istoriji, znaju da se njom puno ponosimo", kaže jedna stipendistkinja.

Posebne nagrade dodeljene su nekadašnjem kongresmenu Džim Mudiju iz Viskonsina i čikaškom advokatu Adrijanu Vučkoviću. Udruženje srpskih advokata u Čikagu sa puno entuzijazma predvodi Marko Đurić koji je diplomirao pravo na prestižnom Nort Vestern univerzitetu.

Marko Đurić kaže da su njegovi baba i deda, roditelji, i ostali koji su tamo, dobili pomoć od drugih kad su došli, tako da on hoće da nastavi tu tradiciju preko advokatske komore.

Bilo je gostiju iz Beograda, kao i onih koji su se ovde nedavno doselili.

„Ne osećate taj momenat inostranstva u toj meri kao kad bi otišli u neki drugi grad u Americi, jer Čikago ima neku specifičnu srpsku notu", kaže Mirjana Knežević, doktorka iz Beograda.

„Važno je da napomenem da su ovakvi skupovi izuzetno važni, naročito skupovi profesionalaca, odnosno naših ljudi koji se ovde bave visoko profesionalnim poslovima. Srpsko-američka advokatska komora je verovatno najuticajnija srpska organizacija u Americi. Ona je elitna organizacija i ima dosta uticaja i na američku vladu i na američku državu", kaže Desko Nikitović, dugogodišnji generalni kozul u Čikagu.

Smatra se da na teritoriji SAD ima 2000 advokata srpskog porekla.

Svaki skup Srba završava se kolom, a tako je bilo i na ovom skupu u Čikagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара