Magazin Srbija na vezi: Bez granica

O životu, umetnosti, novinarstvu, istoriji i ostalim oblastima života, u Srbiji i inostranstvu, govore gosti emisije "Magazin Srbija na vezi", večeras na Satelitskom programu RTS-a u 20.50. Emisiju možete pogledati i na RTS2 u subotu, 27. maja u 12.30.

Mila Mihajlović je rimski đak, umetnik, novinar u Italijanskoj nacionalnoj televiziji "RAI", punih 30 godina, publicista. Njenom knjigom "Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča", Italijani su počeli zvanično obeležavanje 100 godina Velikog rata. Autorka otkriva da, koliko je bilo spektakulatno organizovano povlačenje srpske vojske preko Albanije, toliko je, pre toga, bila i veličanstvena akcija spasavanja oko 300 hiljada ljudi, srpskih vojnika, civila i austrougarskih zarobljenika od strane italijanskih mornara, uz pomoć britanskih i francuskih snaga. Istinu skrivanu jedan vek ona posvećuje, kako kaže, mladim generacijama, nauci Srbije i sveta. Otkriva i šta su prednosti Radio televizije Srbije u odnosu na Italijansku TV "RAI".

Gost emisije je Denis Bojić, reditelj Televizije Repubklike Srpske, uoči premijere dokumentarnog filma "Lica lafore" čiji je autor, a pred premijeru zakazanu za 24. maj u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Film je sniman ovde, u Kanadi i Francuskoj, u razgovoru sa porodicama čija su deca obolela od retke bolesti lafore i sa lekarima i naučnicima čuvenog Svetskog istraživačkog tima u Kanadi i Francuskoj, koji se sa ovom opakom bolešću bore već 20 godina. Film govori i o nesebičnoj pomoći porodice Gajić iz Republike Srpske koja je značajnim sredstvima finansirala napredak u borbi protiv lafore, retke dečije bolesti, ujedinjujući tako svet.

Igor Šuntić, akademski slikar, profesionalno se bavi umetničkom fotografijom i multimedijalnim sredstvima umetničkog izražavanja, a njegove slike i fotografije se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Neke od nagrađenih fotografija, od nacionalnog parka Teide sa Tenerifa do nacionalnog parka Durmitor, iz ciklusa "Zapisi sa kamena" i "Milenijumske slike", koje je pronalazio na kamenju i stenama širom sveta, predstaviće u emisiji. Videćemo i monografiju "Šavnik", kao i fotografije Katuna koje će ući u monografiju, koja je u pripremi.

Gost emisije je i Tanja Andrijić, sopran, koja je posle Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu školovanje nastavila u Manhajmu, u Nemačkoj, nastupala - od Narodnog pozorišta u Beogradu do Berlinske državne opere i Opere Lajpcig gde je bila član ansambla. Profesor je Muzičke škole "Mokranjac" u Beogradu, a solističke koncerte održava u Moskvi, Sankt Peterburgu, Parizu, Minhenu... Zajedno sa članovima Ansambla "Maestros", uživo u studiju, izvešće pesmu "Rusija".

Povodom 20 godina od nastanka Busija, najvećeg izbegličkog naselja u Srbiji, 27. maja Busije će posetiti oko 400 gostiju iz Republike Srpske i Srbije. Tim povodom biće održan Festival folklora pod nazivom "Stazama naših predaka". Gosti emisije, KUD "Ćirilo i Metodije" koje predvodi Snežana Veljo, izvešće "Krajišku ljubavnu pesmu".

Urednik i voditelj Suzana Gvozdenović Puzović

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво