Dve decenije Radija Mladost

U prostorijama Uprave za dijasporu i Srbe u regionu obeležen jubilej-dve decenije srpskog Radija Mladost iz Švajcarske. Pored domaćina iz Švajcarske i medija, svečanosti su prisustvovali predstavnici srpskih kulturno-prosvetnih ustanova iz Austrije, Francuske i iz drugih zemalja, predstavnici iz Uprave za dijasporu i Srbe u regionu i drugi ugledni gosti.

Dvadesetogodišnji jubilej počeo je nastupom tri glavne junakinje programa Radio Mladost, koje su simulirale početak emisije, koja se godinama iz Araua u Švajcarskoj, regularno emituje svakog četvrtka, od 20 do 21 sat, na talasima Kanala K.

Radio Mladost pokrenula je grupa entuzijasta - Miloš i Goran Šmitran, Aleksandar Kilibarda i Anđelka Krasojević, osetivši potrebu da se srpska reč čuje i u Švajcarskom etru. Bila je to 1997. godina, vreme borbe za istinu o srpskom narodu i dešavanjima na prostorima prethodne Jugoslavije.

„Mi smo pokušali da kroz naš radio, koji je jedini u Švajcarskoj ovakvog tipa, kroz svoju kulturu, kulturnu baštinu, poeziju i razne druge sadržaje, vezane za našu otadžbinu, probijamo tu blokadu", rekla je za RTS glavni i odgovorni urednik Radija Mladost.

Proslava jubileja bila je i prilika da se uređivački kolegijum Radija Mladost zahvali svim saradnicima kulturno-prosvetnih ustanova iz Beča, Pariza, i iz drugih gradova sveta, ali i da njihovi predstavnici kažu svoju reč o delovanju medija srpske dijaspore koji može služiti samo za primer.

„Mi imamo domet u čitavom svetu. Sarađujemo lepo sa maticom, a sve češće imamo uključenja iz raznih delova sveta, kako iz Kanade, Australije, tako i iz Kine i čak Indije, i to me veoma raduje. Imamo našu stranicu na Fejsbuku, svoj Jutjub kanal, svoju internet stranicu takođe...i ljudi vole da nas slušaju, da sarađuju sa nama i ja sam vrlo srećna što svakom našom emisijom možemo da doprinesemo još većom slušanošću", rekla je novinarka i pesnikinja Violeta Aleksić.

Oduševljena funkcionisanjem radio programa, gostujući u emisiji pre dve godine, Tanja Radojević, predsednik Srpskog kulturnog društva u Cirihu, postala je tehnički deo tima, ton majstor Radija Mladost.

"Počelo je tako što sam mesecima gledala kako se radi, učila, što bi rekli-krala zanat od mlađeg kolege. I pre dve i po godine sam odlučila da počnem sama da radim", kaže Tanja Radojević, predsednik Kulturnog društva iz Ciriha.

Izveden je i lepo osmišljen kulturno-umetnički program nastupom naših talentovanih umetnika iz Švajcarske.

Čuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u rasejanju - bilo je i ostalo osnovno polazište programa Radija Mladost, što je, uporedo sa velikim entuzijazmom, naporima i zalaganjima onih koji su ga stvorili rezultiralo dvadesetogodišnjim opstankom na medijskom prostoru srpske dijaspore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво