Život u zlatnom Jukonu

Ljubomir Jovanov Perunović, književnik, ispirač zlata u dalekom Jukonu, na severu Kanade, nedavno je boravio u Beogradu. Otkrio nam je neke detalje o svom interesantnom životu i osobenoj filozofiji.

Lakše je pronaći zlato u Klondajku, nego sažeti u 3 minuta prebogati i po svemu neobičan život književnika, avanturiste, poliglote, kopača zlata Ljubomira Jovanova Perunovića.

Već 3 i po decenije na dalekom severu Kanade, u Jukonu, po nekoliko meseci provodi tražeći i ispirajući zlato, daleko od civilizacije, ljudi, informacija...

„Ja mislim da priroda utiče dosta na ljude i dolazi se do drugih zakona. U odnosima među ljudima ima više poverenja, jer priroda zbližava ljude... Vaseljena se bazira na ljubavi, bez ljubavi i zvijezde bi se ugasile", kaže za RTS Perunović.

Stopljen sa travom, drvetom, cvetom, kao u rajskom vrtu, u čudesnom sjaju polarne svetlosti, njemu je drug i ptica i medved.

„Medvedi su fine životinje, ako čovek prilazi njima bez straha.... kada ih hranim, dajem mu na daljinu, polako prilazi, uzima na kraju iz ruke, malo ga maziš, on te gleda kao prijatelja...oni imaju druge osećaje, imaju telepatiju, intuiciju...kad bi čovek imao ono što imaju životinje, on bi bio čudo", rekao je Perunović.

Život u Jukonu, opisao je u svojoj novoj knjizi, štampanoj i na ruskom jeziku Traženje bogomdane prirode. U prvom delu knjige otvara nam se poseban svet, gotovo idealan, u kome vlada moral i čovečnost.

„Tamo su interesantni zakoni, recimo pola grada nema ključeve, ne zaključavaju se kuće...", naglašava Perunović.

Drugi deo knjige nosi naziv Svijet na ivici bezdana i kritika je savremenog, otuđenog čoveka, kapitalističkog društva i osvajačke politike. Kako da čovek ne padne sa ivice bezdana i sačuva sebe, pitamo ovog vitalnog 82-godišnjaka sa osmehom deteta.

„Podvižništvom. Mora da sačuva unutrašnju čistoću, to nije tako prosto i nije lako", zaključio je Ljubomir Perunović.

Nije lako, ali je moguće, a u tome nam pomaže i svest o svom poreklu, precima...

„Ma gde putovao, ja sam se vraćao svom selu, ne samo tu, već i Kosovu...Otuda je moja snaga i moć, to je podsvesna, intuitivna veza", kaže Perunović.

Za svoj književni rad u Rusiji je nedavno dobio nagradu Glas anđelski Rusije, a u maju ga, u toj zemlji očekuje učešće na Sveslovenskom saboru, koji obeležava 150 godina postojanja.

broj komentara 0 pošalji komentar