Danica Marinković, sudija u ratu i miru

Knjiga "Sudija u ratu i miru - svedočenje", Danice Marinković predstavljena je u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, koji odavno nije zabeležio takvu posećenost.

Ostaće upamćena po tome što je nepobitnim dokazima i argumentima oborila optužnicu za slučaj Račak, veliku prevaru, koja je teretila Srbiju i poslužila kao uvod u NATO bombardovanje naše zemlje.

Njena priča je svedočenje o stanju na Kosovu i Metohiji, gde je živela i radila od 1976. godine do turbulentnih vremena, kada je proterana.

Kao istražni sudija, Danica Marinković rukovodila je celokupnom istragom u Račku, u zimu 1999., u vremenu krize na Kosovu i Metohiji i ratnog vihora koji se nadvio nad našom zemljom. Istorijskim romanom, kroz svoju životnu priču - ispričala je put svoje herojske borbe za istinu.

"U startu su pokušali pripadnici OEBS-a, na čelu sa Vokerovim zamenikom, da me spreče da uđem u Račak, govoreći da sa policijom ne smem da idem, da mogu samo sa njima i da će mi oni garantovati bezbednost...Ali, ja sam rekla da uviđaj vršim ja, kao istražni sudija, da ne mogu oni da mi naređuju, i da stranci ne odlučuju o tome šta treba da se uradi, i da mogu da dođu samo kao posmatrači...Uspeli smo da uđemo i utvrdimo istinu koja im tada nije odgovarala", rekla je Danica Marinković za RTS.

Konstatujući da tamo nisu stradali nedužni seljani kao i da nije bilo masakra, kako je Vilijem Voker svetu predstavio poginule pripadnike terorističke bande takozvane OVK, u oružanoj akciji sa srpskim snagama, Danica je uspela da se izbori i gotovo deceniju posle, njene dokaze prihvatio je Međunarodni krivični tribunal. Posle briljantnog svedočenja, tužilaštvo je odustalo od tačke optužnice za Račak protiv Miloševića i srpskih generala policije i vojske.

„Takva svedočenja nedostaju srpskoj istoriji. I ova svedočenja će da ostanu pokolenjima istoričara, i svima koji žele da saznaju istinu o zbivanjima na Balkanu 1990-tih i u 21. veku", rekla je Jelena Guskova.

Vokerova laž devedeset devete bila je jača od naše istine, ali, kako ističe tadašnji ministar inostranih poslova Srbije Vladaislav Jovanović, istina se često skriva iza zidova zbog nečasnih ciljeva, to se činilo i danas se čini time što se drži van Srbije oteta južna pokrajina, što su je proizveli u državu, za njeno priznanje lobira se širom sveta, a nama se zavrće ruka da to takođe učinimo.

„Istina je žrtva, najčešće svih oružanih sukoba..srećom, tu je istorija, babica koja porodi tu istoriju. Neki put kasno, ali sve dođe na svoje mesto", rekao je Vladislav Jovanović.

Ni potencijalna pretnja likvidacijom, Danicu Marinković nije zaustavila na putu pravedenih, ni njenu težnju da joj čast bude iznad svega.

Onako kako je, svojim pozvanjem, a pre svega, hrabrošću pobedila laž i dokazala neoborivu istinu o Račku, tako je iskreno i autentično napisala svoju ispovest, koja sa lakoćom osvaja čitaoca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво