Olga Ravasi: Borba za srpske interese mora biti zajednička briga

Veliki broj naših ljudi u dijaspori na odgovornim je društvenim pozicijama u zemljama sveta u kojima žive i u kojima su intergrisani. Poseta Olge Ravasi Srbiji bila je radna, i ona je imala brojne susrete sa zvaničnicima u matici.

Iako balerina po svom mladalačkom opredeljenju i velika umetnička duša, što je u izvesnoj meri i nasleđe porodične priče, Olga Ravasi, koja priprada intelektualnom, akademskom establišmentu srpske dijaspore, visoko je pozicionirana u veoma odgovornoj društvenoj delatnosti u Americi.

Ona je izaslanik i specijalni savetnik za Balkan i međunarodne odnose i bezbednost generalnog sekretara Interport polis - značajne američke i internacionalne organizacije koja se bavi terorizmom i transnacionalnim krminalom.

„Mi smo čarter organizacija koja ima permanentno posmatračko mesto u UN, uz Interpol, ali, naravno, ne idemo po svetu i ne hapsimo ljude. Mi smo informativna organizacija koja se bavi razmenom podataka i postoji od 1969. Ali, od rušenja Kula bliznakinja, tj. terorističkog napada 11. septembra naša organizacija preuzima drugačiju ulogu, tj. bazira se na saradnji sa zapadnim zemljama, Zapadnom Evropom, Kanadom, Amerikom i Australijom, gde se sada razmenjuju podaci i fokusiraju se na terorizam i transnacionalni kriminal", kaže Olga Ravasi za RTS.

Takođe predstavlja srpsko američku asocijaciju, novoformiranu organizaciju - koja se bavi generalnim odnosima dijaspore prema Srbiji i Republici Srpskoj.

Fokus je delovanje organizacije i njenih saradnika u Vašingtonu prema novoj administraciji predsednika Trampa, i oni, uz zvanične diplomatske predstavnike, zastupaju zajedničke vitalne srpske interese.

Olga svoju posetu Srbiji doživljava kao još jedno posredovanje na relaciji matica - dijaspora u cilju zajedničkih napora za dobrobit Srbije, i kada je reč o statusu Srba u dijaspori, i kada je reč o pozicioniranju Srbije u međunarodnim odnosima bipolarnog sveta.

„Zašto ne bih ja i odabrana, intelektualna elita koju posedujemo u rasejanju, delovala politički, ekonomski...kao jedan nezvanični diplomatski kor. Npr. naši ambasadori, naši zvanični diplomatski predstavnici su vezani određenim protokolom, a ja nisam...mogu da napravim neke kontakte i sama, ali da bi to proizvelo neki blagorodan momenat, mi moramo imati podršku i pomoć naše države, koja u tome mora videti svoj interes", kaže Olga Ravasi.

Olga Ravasi diplomirala je i magistrirala međunarodne odnose. Doktorirala je na temu američka spoljna politika na Balkanu. Profesor je političkih nauka na Okton koledžu u Čikagu.

Na njenu inicijativu, 2016. godine, počasna medalja Interport police dodeljena je Srbiji.

Opširnije o Olgi Ravasi imaćete priliku da vidite u portretnoj emisiji koju priprema Mirjana Raičević Tasić, a koja će uskoro biti emitovana na Satelitskom programu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара