Na slici je samo nebo tvoje

Magičnu moć njegovog stvaranja prvo su prepoznali centri kulture zapadne Evrope, a tek onda zemlja u kojoj je ponikao. Francuzi su ga svojevremeno prozvali Jugoslovenski Pikaso. Ubraja se u najbolje portretiste sveta, a smatra se da je svojim autentičnim načinom stvaranja, upotpunio modernu umetnost.

Retrospektiva stvaralaštva Cvetka Lainovića, u prostoru Galerije RTS, koja je trajala dva meseca, bila je svojevrstan veliki dug i respekt prema velikom slikaru.

„On nas je sve, ne samo mene, generacije svojih đaka, dotakao svojom pažnjom, plemenitošću, ljubavlju, a i svojim duhom, prije svega, talentom...Svima nam je uradio prekrasne portrete, on je to radio sa lakoćom...ko god nam je ušao u kuću, nije dozvolio da ode bez portreta ili crteža...Imao je veliko srce i bio neobičan u svakom pogledu...", kaže Ljiljana Lainović, slikareva supruga.

Na putu do finalnog likovnog izraza, opus Cvetka Lainovića prošao je nekoliko razvojnih faza. Na početku - crtež kao disciplina i portret kao motiv, uz nastojanje da uvek otkrije duhovno biće portretisane ličnosti. Sledi faza klasične slike, uvođenjem boja kao ravnopravnih elemenata, ali i privremeno napuštanje portreteta u korist asocijativnih kompozicija u duhu ekspresionizma.

Oslobađajući se postepeno boja i osvajanjem beline, od 70-ih godina nastaju njegove čuvene bele slike, po kojima je specifičan i prepoznatljiv, a u kojima je do punog izražaja došla metafizička struktura njegovog slikarstva.

Sve zavisi od boje Hristovih očiju, pomislio je Lainović pre nego što je naslikao Hrista sa plavim očima. Dovodio ih je do perfekcije, a filozofska promišljanja sveo na preciznost misli koje je pretočio u 11 knjiga.

Ostatak misli, Stid od riječi, Misao slike, Dva je jednako jedan, to samo na Cvetka liči... Mislim da bi se mogli napisati eseji o svim tim nazivima..", ističe Ljiljana Lainović.

Promocijom monografije o Cvetku Lainoviću, u izdanju Službenog glasnika i kuće Zlatno runo, krunisana je restrospektivna izložba u RTS-u. Besprekorno, gotovo nestvarno reprodukovane fotografije njegovih slika, uradio je Ljubiša Tešić, uvodni tekst napisao je Dr Stanisalv Živković, a Sonja Milićević - obimnu biografiju, obradivši periode Cvetkovog stvaranja.

Na slici je samo nebo tvoje - moto je monografije i misao Lainovića kojom je zauvek objasnilo njegovu povezanost sa Bogom, jer kako je govorio, moje telo je samo provodnik ideja koje dolaze odozgo. Otuda Božanska svetlost i Božanska milost koje se naziru u njegovim besprekornim slikama.

Cvetko Lainović rođen je u Podgorici, 1931 godine. Bio je profesor slikarstva i matematike. Nosilac je više nagrada i priznanja. Imao je više od 70 samostalnih i više stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi rasuti su po svetu, a muzejske slike u Crnoj Gori proglašene su nacionalnim blagom.

Odlazak neumornog velikana umetnosti na večni počinak, 2006, usadio je u njegovim prijateljima i poštovaocima veliku tugu. Ostao je nezaborav njegovih ljudskih vrednosti i magije stvaralačkog talenta, a njegove slike, kao dometi besmrtnog postignuća, samo njegovog sveta magične stvarnosti u tajnovitim stvaralačkim prostorima do kojih je dopirao - trajni su doprinos evropskoj likovnoj umetnosti i svetskoj kulturi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво