Magazin Srbije na vezi

O legendama koje žive, o delima koja se pamte, o lepoti pisane reči i našoj potrebi za njom, od Frankfurta do Beograda i šire, u emisiji "Magazin Srbija na vezi", večeras na RTS SAT u 18.45, i na RTS2, u subotu, 22. oktobra u 11.30.

Večeras razgovaramo o vraćanju starog sjaja srpske palate Tekelijanum u centru Budimpešte, zdanju koje je srpski dobrotvor Sava Tekelija osnovao radi pomoći u školovanju siromašnih srpskih đaka i studenata u prvoj polovini 19 veka, a vremenom postao stecište srpskih intelektualaca, srpski kulturni i politički centar. O utiscima sa značajnog skupa i nesvakidašnjem koncertu u tom zdanju, gde je nastala i Matica srpska, govori Bilja Krstić, koja slavi 40 godina bavljenja muzikom i 15 godina rada sa Bistrikom. Pre koncerta u Sava centru, 24. novembra, deo atmosfere iz Budimpešte, preneće i u naš studio.

O značaju i lepoti pisane reči, sa najvećeg i najznačajnijeg sajma na svetu, Sajma knjiga u Frankfurtu, javiće se književnica Slavica Mastikosa, član Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, čiji su članovi, učesnici na samom otvaranju manifestacije i aktivni čuvari srpskog jezika i kulture van Srbije.

U susret beogradskom, 61. Sajmu knjiga, svoj novi roman Onda je došla dobra vila, koji govori o odrastanju, stranputicama, snazi majčinske ljubavi, predstaviće književnica Ljiljana Habjanović Đurović, a novu knjigu za decu, Gocine čarolije, književnica Gordana Jović iz Nemačke.

Gost emisije je i glumac Tihomir Stanić, koji tumači jedan od glavnih likova nove igrane serije Ubice mog oca, RTS-a, čiju ćemo prvu epizodu, delom videti u našoj emisiji, a koja je na našem prvom programu u nedelju, 23. oktobra od 20 sati.

Sa otvaranja izložzbe fotografija koje su obeležile život legendarnog muzičara Laze Ristovskog, uzivo iz Mikser Hausa u Beogradu, javlja se Milica Milanović, a njemu u čast, pre velikog koncerta 9. novembra, u našem studiju nastupiće bend Gis Maj Es i Ksenija Kuljača.

Iz Galerije ULUS, deo aktuelne izložbe Vesne Milunović iz Pariza, biće prenet i u naš studo 9 u Košutnjaku.

Urednik emisije Suzana Gvozdenović Puzović

Reditelj Dragica Gačić

Muzički urednik Branka Lolić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се