Jelisaveta Načić - život za filmski scenario

Obnavljamo sećanje na prvu ženu, Srpkinju, koja je diplomirala arhitekturu na Beogradskom univerzitetu, Jelisavetu Načić, Beograđanku koja je u naslađe ostavila nekoliko značajnih dela u rodnom gradu...

Koliko puta ste niz dobro znane stepenice na Kalemegdanu silazili ili se peli a da se niste zapitali ko ih je i kada projektovao i sagradio. Kada vas put ovuda nanese, setite se da je stepenice od ripanjskog, tesanog kamena, koje se prostiru od Malog Kalemegdana i silaze na Parisku ulicu i gledaju u francusku ambasadu, projektovala na samom početku 20. veka prva žena iz Srbije koja je diplomirala arhitekturu na Beogradskom univerzitetu. Bila je to Jelisaveta Načić.

Nijedne žene nije bilo u ovoj, do tada isključivo muškoj profesiji. Ova rođena Beograđanka ostavila je u nasleđe nekoliko značajnih dela.

Crkvu Aleksandar Nevski u Ulici Cara Dušana 63 na Dorćolu projektovala je Jelisaveta Načić. Po njenim nacrtima i zamislima nastale su mnoge privatne kuće, prva bolnica za obolele od tuberkuloze, prvi kolektivni radnički stanovi na Balkanu izgrađeni pored Bajlonijeve pijace, gde danas jedna ulica nosi ime Jelisavete Načić.

Značajne projekte je radila sa Ivanom Meštrovićem na uređenju Terazija, ali najvažniji i svakako najuspeliji projekat jeste zdanje koje se nalazi u blizini Saborne crkve, a gde je danas smeštena Osnovna škola Kralj Petar Prvi. Ova raskošna građevina završena je 1906, kada je Jelisaveta imala samo 28 godina.

Ali, uzlazna karijera naše prve arhitetkinje biva prekinuta. Tačno pre sto godina internirana je u logor Nežider u Mađarskoj. Tu je upoznala albanskog intelektualca Luku Lukaja, za koga se 1917. udala i rodila kćer Luciju. Kada su izašli iz logora, neko vreme su živeli u Beogradu, zatim Skadru i konačno u Dubrovniku. Nikada se više nije vratila arhitekturi.

Nedavno je priređena izložba Omaž Jelisaveti Načić u biblioteci Grada Beograda.

„Poželela sam da skinem malo prašine i paučine sa njenog imena, a drugi razlog je taj što je živela u burnom vremenu i da je imala gotovo filmsku biografiju i to je za svakog novinara, pisca veoma inspirativna priča", kaže Nataša Marković, autorka izložbe, koja je i napisala knjigu o Jelisaveti Načić.

Prva žena arhitekta u Srbiji, Jelisaveta Načić, umrla je 1955. u Dubrovniku. Upamćena je po lepoti dela koja je ostavila, ali i po pomeranju granica, s obzirom na to da je po mnogo čemu bila prva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво