53. Beogradski međunarodni susreti pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca, 53. po redu, okupili ugledna pera iz dvadesetak zemalja. Doprinos susretima dalo je i desetak uglednih domaćih autora i tridesetak naših pisaca iz dijaspore.

Najstarija književna manifestacija ove vrste na Balkanu otpočela je konferencijom za novinare u Udruženju književnika Srbije (UKS), na kojoj je apostrofirano obeležavanje velikih jubileja, 400 godina od smrti Šekspira, 140 godina od rođenja Borisava Stankovića i vek od smrti Branka Ćopića.

Onda su, nakon polaganja venca ispred spomeniku Ivi Andriću i svečanog otvaranja u Skupštini Grada Beograda usledili programi i putovanja u Požegu, Vrnjačku Banju, Kragujevac, Raču Kragujevačku, Petrovac na Mlavi, Kladovo, Novi Sad, Mrčajevci...a u velikoj sali UKS na kraju je usledilo i veče naših pisaca iz rasejanja.

Podsećanje na najznačajnije pisce svetske i naše književnosti obeležili su ove susrete. 

„Šekspir, Servantes, to je svetska proslava najvećih pisaca koji su obeležili svojim delima svetsku literaturu, to su vrhovi svetske književnosti. A i naši pisci, klasici, kao što su Bora Stanković, Petar Kočić, 140 godina je od rođenja Borisava Stankovića i vek od smrti Branka Ćopića, a i 80. godišnjica je Danila Kiša, koji je prerano otišao preko velikog usudnog brega", kaže Radomir Andrić, čelni čovek UKS.

Ostaje još da se doda da je u Požegi uručena i nagrada Pečat kneza Lazara nekolicini naših književnika i da je u Mrčajevcima dodeljena i međunarodna nagrada ovih susreta Povelja Morave, našem poeti Selimiru Raduloviću i poljskom pesniku i antologičaru Gžegošu Latušinskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи