Izložba "Užičanin iz Amerike" posvećena Stojanu Stivu Tešiću

U godini jubileja, 16 decenija postojanja, u užičkoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba pod nazivom "Užičanin iz Amerike". Postavku panoa i fotografija posvećenu 20-godišnjici smrti Stojana Stiva Tešića, kultnog dramskog pisca, scenariste i dobitnika "Oskara", priredile su Gordana Bacotić, Biljana Ristović i Dušica Murić.

Hronološki- od dečačkog sna do zvezda, od Stojana za zemljake, do Stiva, od istinske zaljubljenosti, zanesenosti, američkog patriotizma do razočaranja i prerane smrti. Izložba Užičanin iz Amerike prati 54 godine života i stvaralaštva Stojana Stiva Tešića, kultnog dramskog pisca, dobitnik anajvećeg priznanja u svetu filma, američkog Oskara, za najbolji scenario u drami Breaking Away, kod nas prevođenoj kao Četiri mangupa.

Detinjstvo, provedeno u varošici na obalama Đetinje, zauvek je obeležilo životni, a kasnije stvaralački put Stojana Stiva Tešića, koji je sa majkom Gojom i sestrom Nađom 1954. godine napustio Užice i preselio se u Ameriku kod oca emigranta Radiše, gde je diplomirao i doktorirao rusku književnost na Kolumbija univerzitetu, a potom se posvetio istinskoj jedinoj ljubavi, pisanju.

„Skoro godinu dana smo radili na prikupljanju materijala i na izradi ove izložbe, a izložbu prati i katalog. Celokupna literatura koja je izuzetno bogata je na engleskom jeziku, nas tri smo morale samostalno da prevodimo literaturu. Došli smo do nekih novih podataka, imamo izjavu supruge. Stupili smo u kontakt sa njom, dobili smo od nje nekoliko fotografija, koje do sada nisu objavljene i nema ih na internetu...sarađivali smo sa rođacima, prijateljima", kaže Dušica Murić, koautorka izložbe.

„Postoji izvestan broj scenarija, romana, eseja, koji nisu objavljeni ni na engleskom jeziku, oni su vlasništvo američke agencije. Zanimljivo je da je Stiv Tešić radio scenario na osnovu knjige Makartija, a zanimljivo je i da postoji scenario koji je namenjen za Roberta Redforda", ističe Biljana Ristović, koautorka izložbe.

Pišući za pozorište i ekran Stiv Tešić je doživeo mnoge velike uspehe, ali nikada, pa ni u godinama velike slave nije zaboravio i napustio svoju zemlju i svoje Užice.

U jednom od poslednjih pisama prijatelju u Beogradu Milanu Popoviću, Stiv kaže: „Ne znam o čemu se radi, ali melodija našeg jezika još uvek odzvanja u mojoj glavi". Nedugo zatim, u leto 96. godine, samo nekoliko dana pošto je završio roman Karoo Stiv Tešić je preminuo od srčanog udara.

Posthumno objavljena, potom i prevedena na šest jezika, roman Karoo doživeo je veliki uspeh u Americi i Evropi, a od iduće godine biće dostupan za ovdašnju javnost.

„Smatrali smo da je šteta da je roman koji je doživeo toliki uspeh u svetu ne bude objavljen i na maternjem jeziku Stojana Stiva Tešića. Pregovori o objavljivanju romana počeli su krajem 2015. godine, trenutno se prevodi, nije završena ta faza, nadamo se da će do 2016. godine biti objavljena na srpskom jeziku", kaže Gordana Bacotić, koautorka izložbe.

I to je tek jedan od načina sa kojim Užičani nastoje da se oduže i podsete stvaralaštvo i dve decenije od smrti slavnog zemljaka, Stojana Stiva Tešića, koji je iza sebe ostavio suprugu, kćerku i šest ekranizovanih filmskih scenarija, deset drama i dva romana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво