Pravilna ishrana, bolji rezultati

Naši najveći stručnjaci u oblasti Sportske medicine pripremili su tri knjige, "Sportski kuvar", "Probiotici u sportu" i "Intolerancija na hranu u sportu", koje su veoma interesantne ne samo za sportiste, već i za sve one koji vode računa o svojoj ishrani.

Gotovo da nema čoveka koji se bar ponekada ne zapita da li je njegov način ishrane ispravan, a ne retko želi i da ga promeni. Tri zanimljive knjige sinhrono priređene zahvaljujući Centru za sportsku ishranu i suplementaciju, Udruženju za medicinu sporta Srbije i Antidoping agencije Republike Srbije, izvanredno su štivo i za one koji se sportom ne bave. Za sadržaj je zaslužan tim naših sportskih medicinskih stručnjaka, a idejni tvorac je dr Nenad Dikić.

„Sportski kuvar je nastao iz potrebe. Od nas su neki sportisti tražili informacije, jer nije lako kad nekom kažeš da treba da jede 50 posto uljnih hidrata. To je dosta teško izračunati, pa smo mi pokušali da im objasnimo iz više uglova. Većina naših sportista žive sami, bez roditelja, prepušteni su brzoj kuhinji, što nije dobro, a mi smo pokušali da im objasnimo da nije ni teško da se sami orjentišu", kaže dr Dikić, Udruženje za medicinu sporta Srbije.

„Ona nam daje osnovne informacije o mastima, ugljenim hidratima, proteinima, vitaminima, i to treba da znamo svi. Deo koji je baš za sportiste, to su preporuke vezane za takmičenja. U svim drugim situacijama, nema razloga da neko ne pročita tu knjigu i da iskoristi neke dobre savete, ponudili smo naše recepte, gde piše koliko ima kalorija, kakav je sastav, i ta jela se prave lako, ne zahtevaju puno vremena a to svako od nas želi", kaže dr Marija Anđelković, direktor centra za sportsku ishranu i suplementaciju.

Listajući tri knjige ubrzo otkrivamo čime se rukovode sportisti u zdravoj ishrani, koliko probiotici daju doprinos zdravom funkcionisanju organizma, ali i kako se može prepoznati intolerancija na određenu hranu.

„Sa knjigom Intolerancija na hranu u sportu, želeli smo da im približimo temu o kojoj dosta pričaju, a koja je važna. Nju je lansirao Novak Đoković. To je pitanje glutena i da li će stvarno biti uspešniji u sportu ukoliko se tako hrane, pa smo im ukazali da do toga mora da se dođe testiranjem, a tek onda nastaje problem, jer svako ko utvrdi da je intolerantan na određenu hranu, mora to i da poštuje", kaže dr Dikić.

„Problemi mogu biti sistemski, jer ponekad imaju simptome određenih bolesti, do toga da imate anemiju kao sindrom, a može da bude uzrokovan intolerancijom. Iako to sadašnja medicina još ne prepoznaje u tom obliku, nekada simptomi mogu biti bukvalno simtomi neke bolesti i narušava kvalitet života i da on nema predstavu o tome da neku hranu ne podnosi dobro", ističe dr Anđelković.

Knjiga Probiotici u sportu, prema rečima Dikića, pokazuje da uzimanjem probiotika 3 meseca u toku zimskog perioda utiče na imunitet sportista, znatno im se smanjuju respiratorne infekcije, bolje se osećaju i postižu bolje rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво