Srbija na vezi: (Ne)glasanje u dijaspori

Iako srpska dijaspora već deset godina traži da se olakša način glasanja za sve one koji žive van granica Srbije, a imaju pravo glasa, i ovoga puta sistem je ostao isti. Zato se i ne očekuju bitne promene u odnosu na prethodne izbore kada su u pitanju glasovi iz dijaspore. U danu posle izbora daćemo prve, preliminarne rezultate o glasanju van matice kojima raspolaže Republička izborna komisija (RIK), a gost je zamenik sekretara RIK-a Veljko Odalović.

Naša koleginica Branka Dikanović Trbojević pratiće glasanje u konzulatu u Torontu, a Jadranka Jaćimović Ivan biće na glasačkom mestu u Vukovaru, odakle ćemo sa lica mesta dobiti izveštaje.

Kolika je želja za rodnim krajem? Možda se odgovor krije u reportaži Vaske Radulović iz Tv produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar o devetočlanoj porodici Žmirić koja se posle dugog izbegličkog i desetogodišnjeg života u Americi vratila u Miranje gornje kraj Benkovca.

U muzičkom delu emisije ugostićemo Milana Vašalića koji svira na sedam tipova gajdi i još dvanaest arhaičnih duvačkih i žičanih instrumenata. Zbog izuzetnosti u svom poslu, pozivi stižu i iz inostranstva. Tako je Vašalić dobio priliku da svoj rad i deo srpske i balkanske tradicije predstavi na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Amsterdamu 29. i 30. aprila o čemu ćemo govoriti u našoj emisiji. Takođe, uživaćemo i u njegovoj virtuoznosti na gajdama.

Emisija Srbija na vezi je na Satelitskom programu RTS-a večeras u 18.55, repriza sutradan, u utorak, 26. aprila u 13.05.

Urednici emisije Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи