Bogdan Ibrajter Tane: U potrazi za detaljima

Bogdan Ibrajter Tane je slikar, novinar, reporter, publicista, književnik, karikaturista, hroničar Banata ali i naših naravi. Nedavno mu je uručena tek ustanovljena nagrada "Profesor Jovan Živanović" za istraživačko novinarstvo koje doprinosi saznanjima iz oblasti kulture, tradicije i običaja naroda koji žive u Srbiji.

Bogdan Ibrajter Tane dragoceni je i veoma pažljivi posmatrač sveta koji ga okružuje i u kojem živi. Detinje je radoznao i dirljivo dobronameran, čak i kada kritikuje.

„Pre svega ja sam čovek koji je naučio za ovih 50 godina, od kako se bavim pisanjem, da slušam druge. Nikad nisam birao glomazne, velike teme, jer od detalja mogu da se naprave velike teme. Ti detalji čine veliki mozaik života. Odem, na primer, u neko planinsko selo i nađem čoveka koji sedi pored košnice sa pčelama i peva im. To jutro su mu se prestrojile pčele, a on kaže da je najveći pevač u Srbiji, peva svojim pčelama, umiruje ih", priča Ibrajter.

Podjednako dobro piše o selu i gradu, što se ponajbolje može videti u fotomonografijama Srbija, Vojvodina i Beograd, čiji je autor zajedno sa Dragoljubom Zamurovićem.

„Mi smo radili godinu i po dana, i za to vreme smo prešli 1,5 zemljinu kuglu, našli smo mnoge neobične detalje...Dođemo u neko selo gde je i Bog rekao laku noć, zove se Kuštilj, na reci Neri i tamo nađemo čoveka koji ima orkestar, koji zna eseperanto, koji vodi turiste u obilazak, a običan je seljak...Ima ih sjajnih...Beograd nam je za rad bio najteži...Ni Zamurović nije imao tačnu zamisao kako bi trebalo to uraditi. Rekao mi je da neću videti fotografije dok ne budu sve gotove za knjigu. Onda mi je pod nos tutnuo 250 fotografija i svakoj sam morao da nađem priču, temu", kaže Ibrajter.

Ovaj rođeni Mokrinčanin, prijatelj Mike Antića i Raše Popova, objavio je tri knjige reportaža. Njegovi salašari, pastiri, konjokradice, guščari mokrinske bele koride, šloseri, rudari, drvoseče, lovci, njegovi paori našli su se i na stalnoj postavci karikatura, a oni koji još uvek nisu - pomalo se i ljute.

„Kad odem u Mokrin, mene žene vuku za rukav, zameraju mi što ih nisam još slikao, što im slika još nije izložena", kaže Ibrajter.

Bogdan Ibrajter objavljivao je u mnogim, značajnim časopisima, a najveći deo radnog veka proveo je u Politici.

„Mislim da nastavim da pišem za Politiku, pošto imam mnogo čitalaca, da nastavim da slikam, da crtam karikature, crteže, a radim i jednu knjigu 20 godina, treba da se samo sklopi", kaže Ibrajter.

Iako je pre 11 godina otišao u penziju, Politika nije ugasila rubriku Ljudi, godine, život, u kojoj je Bogdan Ibrajter Tane do sada objavio preko dve hiljade reportaža i sam ih ilustrovao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво