Magnum Crimen - bez cenzure

Prvo necenzurisano, ćirilično izdanje knjige "Magnum Crimen: Pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj" dr Viktora Novaka, o razvoju klerikalizma u Hrvatskoj od kraja 19. veka do kraja Drugog svetskog rata, nedavno je predstavljeno beogradskoj publici.

Preko hiljadu ljudi ispunilo je veliku dvoranu Kolarčevog univerziteta do poslednjeg mesta na svečanoj akademiji povodom objavljivanja prvog necenzurisanog, ćiriličnog izdanja čuvene knjige Viktora Novaka Magnum Crimen.

Prvo izdanje ove kultne knjige, Viktor Novak, Hrvat, ali i integralni Jugosloven, uspeo je da objavi u burnim posleratnim godinama, 1948.

„U podnaslovu knjige Magnum Crimen piše da se radi o pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj, a Viktor Novak je jednom naučnom metodologijom uspeo da pokaže vezu, s jedne strane rimokatoličkog klera, a s druge strane ustaša, ne samo za vreme Drugog svetskog rata, već i nekoliko decenija pre Drugog svetskog rata", rekao je Branimir Nešić, izdavačka kuća Catena mundi.

Magnum Crimen je misteriozno nastajao ali i misteriozno nestajao sa polica knjižara ondašnje Jugoslavije. Knjiga je bila sistematski uništavana jer je tadašnji komunistički sistem na svaki način želeo da spreči istinu o sprezi rimskog klera i ustaštva.

Rimska kurija bila je izrazito suprotstavljena njenom sadržaju i stavila je Novakovu knjigu na spisak zabranjenih knjiga, čuveni Indeks librorum prohibitorum, a autora izopštila iz rimokatoličke crkve.

„To je izdanje, na žalost, bilo necelovito, zato što je komunistička vlast izvršila pritisak i dva poglavlja su bila izbačena. Zahvaljujući profesoru Vasiliju Krestiću otkrivena su ta dva poglavlja, i ovo je prvo, celovito izdanje na ćiriličnom pismu koje smo mi objavili ove godine", kaže Nešić.

„Ja sam kao direktor Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), odmah posle smrti profesora, otkupio od porodice celokupnu dokumentaciju Viktora Novaka. Ta njegova rukopisna zaostavština, nalazi se u Arhivu SANU i ima oko 180 kutija i u tim se materijalima nalaze i kompleti tih dokumenata na osnovu kojih je on pisao Magnum Crimen. Smatrao sam da ova knjiga, kao temelj za izučavanje te nakaze kakav je klerofašizam ili klerikalizam, zaslužuje da ga upozna čitav naš narod jer smo mi zbog njega stradali. Malo, malo pa tu knjigu treba objavljivati da bi naš narod video da on ne prestaje da postoji i da nam opasnost od njega uvek preti", kaže akademik Vasilije Krestić.

Predstavljanje ove knjige ostaće upamćeno i po nesvakidašnjoj, potresnoj i upečatljivoj režiji đakona Nenada Ilića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво