Čuvar Nojeve barke

Talentovani Dušan Krtolica, učenik je 5. razreda novobeogradske Osnovne škole "Laza Kostić". Za sobom ima već tri samostalne izložbe, a četvrta, pod nazivom "Čuvar Nojeve barke", nedavno je održana u Novom Sadu. Svojim analitičnim i studioznim crtežima oživljava fantastičan svet flore i faune, praistorijski i današnji.

„Naša planeta nastala je pre 4 milijarde godina, kako naučnici pretpostavljaju, tako što su se dve planete sudarile a od njihovih delova koji su se milionima godina okretali, nastala je planeta Zemlja", ozbiljno komentariše Dušan.

Dušan ima 11 godina i ovako ume da govori o svakom geološkom periodu postanka Zemlje, zna sve o dinosaurusima, životinjskim vrstama i njihovim podelama, recimo o svakoj od 70 vrsta torbara. I sve to ume i da nacrta. Počeo je, treba li reći, veoma rano.

„Kada sam imao 2 godine počeo sam da crtam neke oblike, ali to nije bilo nešto posebno. Neke su počele da liče na neke životinje ili na recimo, cipelu. Moji roditelji su prvo mislili da su to slučajnosti, a kada sam počeo da crtam sve više oblika koji su ličili na nešto, pomislili su da ja stvarno umem da crtam", kaže Dušan.

Otkrivajući sopstveni talenat, ovaj pametni momak trošio je i po 500 listova papira sedmično.

„Često mi se ne svidi ono što nacrtam, tako da taj papir zgužvam i bacim, uzmem drugi, pa nastavim to ponovo da crtam", kaže Dušan.

Bez greške, veoma precizno, često i uz pomoć lupe precrtava Direra, ali radije crta neke od više hiljada životinja, ptica, riba, buba, praistorijskih i današnjih.

„Neke od mojih crteža gledam iz knjiga, ali kompoziciju nekad i sam smišljam", kaže Dušan.

Dušan je svoje radove do sada objavljivao u preko 200 umetničkih internet grupa širom sveta, a pozivi za gostovanja stižu iz Amerike, Australije, Indije...Ipak, bilo je i nevernih Toma.

„Ljudi obično ne veruju da ja crtam te crteže, već da mi pomažu roditelji, tako da retko osvajam nagrade na takmičenjima, pa su moji roditelji počeli da me snimaju dok ja crtam", kaže Dušan.

Roditelji su uočivši talenat, a ne znajući šta dalje sa njim, Dušana sa tek navršene četiri godine odveli u slikarski atelje Zorana Čalije.

„Dušana pre svega izdvaja ta izuzetna inteligencija i izuzetno razvijena motorička sposobnost da sve ono što zamisli može i da prenese na papir. On se toliko zaigra i uplovi u taj jedan svet fantazije koji stvara uz koncentraciju kojoj mnogi mogu da pozavide", kaže Zoran Čalija, predsenik ULUS-a.

Dušanova porodica i roditelji brinu o tome da ni na koji način ne fosriraju ovog kreativnog dečaka. Budno nadgledaju i pokušavaju da prate raskošni talenat, ali ne sugerišu ni jedan pravac.

„Ja ću se i dalje baviti crtanjem kao hobijem, ali ću se profesionalno baviti zoologijom. Želim da odem na Novu Gvineju ili Madagaskar, kako bih otkrio neke nepoznate životinjske vrste", zaključuje Dušan.

Do tada će se ovaj krupnooki talentovani dečak samo igrati i sanjati svoje snove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво