Srbi u Albaniji žele čvršću vezu sa maticom

Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine Srba u Albaniji - nema. Prema nezvaničnim, ima ih između 10000 i 40000. Branko Stanković, autor emisije „Kvadratura kruga", posetio je srpsku zajednicu u Fieru i Beratu. O svojim utiscima govorio je u emisiji "Srbija na vezi".

Branko Stanković, autor emisije Kvadratura kruga, bio je gost u emisiji Srbija na vezi u kojoj je govorio o svom nedavnom boravku u Albaniji, u Fieru i Beratu.

"U Fieru me je odvelo saznanje da tamo živi oko 2000 Srba pravoslavne veroispovesti, koji su se tu doselili pre više od jednog veka, tačnije proces naseljavanja je počeo početkom i trajao do 40-tih godina prošlog veka. Oni su i pored režima Envera Hodže, kada im je zabranio školovanje na srpskom jeziku, kao i srpsku nacionalnost i veru, uspeli da sačuvaju srpski jezik, govore ga u kući, naročito oni stariji.

Srbi imaju svoje udruženje Jedinstvo i uglavnom su naseljeni u dva velika sela Retli Bouša i Hamir, mada ih ima i u samom Fieru, drugom po veličini gradu u Albaniji. Mnogi se bave poljoprivredom, a porodica Duljević, koju smo posetili, ima fabriku nameštaja.

Mladi danas pohađaju kurseve na srpskom jeziku, koje su inicirale starije generacije i udruženje Jedinstvo, a uz pomoć Ministarstva za dijasporu. Postoje tri godine, dvadesetak dece je prošlo kroz školu. Nekoliko albanske dece je bilo zainteresovano za učenje srpskog jezika, jer im je učitelj objasnio da im delom otvara put ka Evropi, jer je sličan bugarskom, čak i poljskom.

Ta želja da imaju dodira sa svojim korenima i ta ogromna ljubav prema domovini je motiv za učenje srpskog jezika. Porodica Duljević je ustupila svoju kuću za školu srpskog jezika, a učitelj je Grk. U početku se nastava odvijala u dnevnoj sobi, a kasnije je izgrađena posebna prostorija pored kuće, gde se i danas drže časovi. Postojali su mnogi problemi na početku, a školu su morali da brane čak i oružjem.

Srbi u Fieru su odlučni da izgrade školu na zemlji koju je poklonila porodica Duljević. Postoji račun na koji svi zainteresovani mogu uplatiti pomoć za izgradnju škole. Sve je spalo na porodicu Duljević, a očekuju odgovor i od države. 

Odnosi sa komšijama su zdravi, problema ima jedino sa ekstremistima koji su došli sa Kosova i žive u blizini Fiera i sa ekstremistima iz same Albanije, tzv. crveno-crnom koalicijom. Mi smo se osećali bezbedno, naša kola su imala znak RTS-a, a kada su čuli da smo sa Javnog servisa, iz Srbije, mnoga vrata su nam bila otvorena", rekao je Branko Stanković.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica, sa gostom u studiju razgovarala Nada Vukelić.

Kako živi srpska zajednica u Beratu i sa kakvim se problemima suočava, možete pogledati u emisiji Kvadratura kruga, u subotu, 5. aprila u 18. 30 na Prvom i Satelitskom programu RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво