Ekološki bidermajer

Posle dvadeset godina života i rada u Cirihu, Tatjana Mišković je rešila da se vrati u Srbiju. Umesto u bankarskom poslu, sebe je pronašla u šarenoj bašti cvetova od papira.

Tatjana Mišković je ekonomista, 20 godina živela je u Cirihu. Radila je u jednoj od dve najznačajnije švajcarske banke. Da bi zaposlene koliko toliko oslobodili stresa, banka je organizovala razne radionice. Tatjana je na jednoj od njih naučila tehniku izrade cveća od papira. Ni na kraj pameti joj nije bilo da će joj to postati posao u Srbiji.

„U periodu kada sam tražila posao ovde u struci, bio je to mali period razočaranja, bilo je teško naći posao u struci", kaže Tatjana.

Kako ne ume da bude beskorisna, počela je da pravi papirno cveće.

Na zapadu ovo cveće je ekološka zamena rezanom cveću. Tanja je svoj prvi cvet napravila od novina. Danas, latice pravi od krepa, svilenog papira, hamera...koristi i perle, til, saten. Razigrana mašta i vešte ruke čine da je svaki buket jedinstven. Gotovo s dečjim ushićenjem pravi sve cvetove, mada najviše voli bele rade. Još uči izradu lala.

„Buketi se trenutno nalaze širom Srbije, ali i u Kanadi, Nemačkoj Švajcarskoj, Francuskoj i Grčkoj.

Da je kojim slučajem Megi iz filma „Odbegla mlada" imala Tanjin buket sigurno ne bi čak četiri puta bežala sa venčanja, jer njeni bidermajeri donose sreću.

„Dok radim cvetove i pravim od njih bidermajer, to radim sa puno ljubavi, znam za koga stvaram, znam želje naručioca, a važna je harmonija u kojoj ih stvaram", kaže Tanja.

Tanji pomaže suprug Vladimir, koji je majstor za japanski cvet i neobično okruglo cveće.

„Ja sam više tehnička podrška što se tiče fotografija, veba, kao i podrške u kući i van nje", kaže Vladimir.

Iako je po povratku iz Švajcarske dugo uzalud tražila posao u struci ipak se nije pokajala što se vratila u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво