Ovacije za "Teslu" na Of Brodveju

Pozorišni komad „Tesla“, životna priča “čoveka koji je osvetlio svet“, u režiji Beograđanke Sanje Beštić, premijerno je izvedena u Njujorku, na Of Brodvej sceni. Sama premijera, kao i prva nedelja izvođenja, rasprodati su u roku od dva sata. Prema izveštaju njujorških pozorišnih agencija bila je to najprodavanija predstava u toj nedelji.

Ovacije na premijeri, rasprodate reprize, sjajne kritike ... Na sceni njujorškog „Teatra 80" Tesla je ponovo oživeo zahvaljujući rediteljki iz Beograda, Sanji Beštić. Postala je Njujorčanka pre 8 godina i obeležavajući 70 godina od smrti najvećeg srpskog emigranta u Americi, podsetila je Njujork i njegove stanovnike - ko je osvetlio svet.

"Drago mi je da sam posvetila sve ovo vreme jednoj divnoj inspiraciji. Tesla je zaista inspiracija - kao emigrant, kao umetnik, kao naučnik, i ovo je samo početak kako smo odlučili da posvetimo ovu godinu njemu u Njujorku."

O sopstvenom "američkom snu" Sanja kaže:

"Ja sam u Ameriku došla u potrazi za svojim snom i put je jako trnovit ali mislim da svako od nas nikada ne treba, zbog trnovitog puta, da odustane od svojih snova. To vidimo i u Teslinom primeru. On je do kraja, do svojih finalnih godina, radio i uspeo da ostane zapamćen za čitav život. To se svi mi trudimo da uradimo kroz naš rad."

Željko Džek Dimić, glumac, po završetku premijere o svom doprinosu predstavi kaže:

Igram starijeg Nikolu Teslu, mladi Džejms Li Tejlor igra mlađeg. Kada sam pročitao scenario koji je napisala Šeri Graubert bio sam oduševljen načinom na koji je ona prišla životu Nikole Tesle i idejom da na sceni imamo dva lika pod istim imenom, znači Nikolu Teslu mlađeg i Nikolu Teslu starijeg koga ja igram. On praktično obzervira celi svoj život na sceni“ kaže Željko Džek Dimić.

Luka Mijatović u predstavi „Tesla“ igra nekoliko uloga. Ističe da je vrlo ponosan i srećan što je radio u ovakvoj ekipi, u predstavi koja je izuzetno značajna za srpsku kulturu, nauku, tradiciju.

„Mislim da smo ja i Džek učinili sve da pokažemo šta naša kultura, ljudi koji ovde rade, mogu da urade, kao i Sanja. Drago mi je da sam imao tu priliku“ kaže Luka Mijatović.

Ako se po jutru dan poznaje, onda reakcija publike na premijeri, ovoj predstavi predviđa dug i uspešan pozorišni život.

Zahvaljujući Mirni Momčičević, portparolu Tesline naučne fondacije, zabeležili smo neke komentare.

"Mislim da je scenario fantastičan a glumci su bili potpuno izvanredni."

"Jako mi je drago da Tesla ponovo živi u našem vremenu pa i kroz ovakve predstave koje mogu da približe široj publici njegova dela i da zaintrigiraju ljude. Da shvate odakle sve ovo što mi imamo u stvari dolazi."

"Svaka čast svima. Cela je ekipa bila dobra. Čestitam Sanji i svim glumcima i želim im veliki uspeh u daljem radu."

Predstava nastavlja da živi na Of Brodveju. Ipak, gostovanje „Tesle" u Beogradu je nešto čemu bi se scenaristikinja Šeri Graubert, kako sama kaže, posebno obradovala i doživela kao izuzetnu čast.

Sanja Beštić je kao reditelj ove predstave nominovana od strane "Tesla naučne fondacije" u Njujorku za Tesla Spirit Award nagradu, a ovaj projekat stekao je podršku Kluba Nikole Tesle i Kluba pronalazača Nikole Tesle u Americi.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво