Afrika i Srbija na vezi

Ekipa emisije "Srbija na vezi" boravila je u Južnoj Africi na poziv srpske zajednice koja tamo živi. Srela se i upoznala sa mnogim Srbima koji na najlepši način čuvaju srpsku tradiciju i sećanje na zemlju iz koje su potekli. Nedavno je završena i borba oko uvođenja srpskog jezika u obrazovni sistem Južne Afrike. Prva emisija serijala "Afrika i Srbija na vezi" je na RTS SAT 16. avgusta u 21.00 i 19. avgusta na 2. programu RTS u 14.30.

Ekipa emisije "Srbija na vezi" boravila je u južnom regionu afričkog kontinenta koji Srbi naseljavaju od kraja 18. veka.

Trenutno na ovom kontinentu živi preko 20 000 Srba.

U Johanesburgu, posle Lagosa, najvećem gradu subsaharske Afrike živi oko 10 000 Srba. Tu, u tom gradu koji još nazivaju Džozi, Džoburg ili Egoli što znači zlatni grad, decenijama se uspešno razvija srpska komuna.

U školi Sveti Sava deca već 10 godina uče srpski jezik, kulturu i istoriju. U crkvi Sv.Toma, jedinom srpskom hramu na tlu afričkog kontinenta, okupljaju se, pored Srba, i pravoslavci afričkog porekla.

SKUD Afrika je prvo srpsko kulturno-umetničko društvo na ovim prostorima. Ekipa emisije Srbija na vezi bila je počasni gost na drugom godišnjem koncertu.

Tom prilikom srpska zajednice u Johanesburgu i škola Sveti Sava dodelili su ekipi emisije Srbija na vezi zahvalnicu za veliki doprinos u realizaciji projekta o ulasku srpskog jezika u obrazovni sistem Južne Afrike i ukupnoj podršci Srbima na afričkom kontinentu.

U Africi engleski govori 18 posto stanovništva, a tu su još i jezici: afrikans, ndebelski, pedijski, svazijski, congajski, cvanski, vendski, skoski, i zulu.

Zahvaljujući profesorki razredne nastave Violeti Pavlović Marinović, pored 11 zvaničnih jezika koji se koriste u južnom delu Afrike, sada će se izučavati i naš maternji jezik, srpski.

Podršku tom projektu pružila je i ekipa Srbije na vezi na čelu sa urednikom emisije Jelenom Đorđević Popović.

En Oberhozel, direktorka Internacionalnog instituta u ministarstvu prosvete Južne Afrike i asistent ministarke prosvete Endži Moceka, kao i supervizor za privatne škole, kaže da su vrlo zadovoljni što mogu da uključe i druge strane jezike u obrazovni sistem.

"To je vrlo važan deo razvoja bilo kog društva, tako da je za nas to dobro, jer što više jezika možete da učite u Južnoafričkoj republici to je bolje za našu zemlju. Time se poboljšavaju globalne veze, a to je neophodno svakoj modernoj zemlji danas", zaključuje Oberhozel.

Goran Vujičić, ambasador republike Srbije u Južnoj Africi kaže da naši đaci uporedo rade na programu koje je propisalo Ministarstvo prosvete republike Srbije i naravno, koristeći neke elemente i prosvetnog sistema Južne Afrike, a velike zasluge za za ceo taj uspeh u radu škole pripadaju profesorki razredne nastave, Violeti Pavlović Marinović.

Profesorka Violeta Pavlović Marinović ističe veliki značaj uvođenja srpskog jezika u obrazovni sistem Afrike.

"Uporedo sa osnivanjem dopunske škole Sveti Sava u Johanesburgu, sprovođen je i projekat priznavanja srpskog jezika kao maternjeg jezika za decu emigranata i kao izbornog predmeta za decu koja su rođena u Južnoj Africi. To znači da će srpski jezik biti priznat do četvrtog razreda osnovne škole i do dvanaestog razreda srednje škole u Južnoj Africi", kaže Marinović.

Ovo je prvi deo serijala iz Afrike, a nastavak se očekuje u septembru.

Autor i urednik emisije je Jelena Đorđević Popović, a snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić. Realizacija Ernestina Gligorijević.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво