"Oluja" je nastavak geoncida iz 1941.

Akcija pod kodnim nazivom "Oluja", 4. avgusta 1995, kada su hrvatske oružane snage prodrle na teritoriju Republike Srpske Krajine, i tom prilikom ubile više hiljada a proterale preko 200 hiljada Srba, predstavlja nastavak politike prema srpskom narodu u Hrvatskoj koji je sprovodila Pavelićeva Nezavisna Država Hrvatske 1941. godine, stav je mnogih istoričara i drugih istraživača novije istorije srpsko-hrvatskih odnosa.

„Napad Tuđmanovih vojno policijskih snaga na Knin i celu tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, i zločini i proterivanja srpskog stanovništva koji su sledili predstavljaju genocid i u stvari su nastavak politike Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine, odnosno nastavak likvidacije Srba, i to je ono što danas najviše zabrinjava", izjavio je dr Životije Đorđević.

Podsećajući da se i danas, kao devedesetogodišnjak, a i gotovo čitav svoj život bavi istraživanjem ustaških zločina na području NDH profesor Đorđević upozorava da se Hrvati još uvek nisu otreznili od prošlosti i da je ustaštvo veoma prisutno u hrvatskom društvu danas.

„U Drugom svetskom ratu na području bivše Jugoslavije dogodili su se stravični zločini prema srpskom narodu, posebno na teritoriji tzv. NDH, od strane Hrvata prema srpskom narodu, i ti zločini ne smeju da budu neistraženi i zaboravljeni. Srbi su najmanje stradali od metka. Ono što podaci kojima se raspolaže danas, kažu da su Srbi ubijani na najmonstruozniji način od patoloških tipova kojima je bilo potpuno pušteno na volju da sa svojim žrtvama rade šta hoće i oni su uradili šta god su hteli", rekao je Đorđević, upozoravajući da, naravno, ne misli da su to bili svi Hrvati ali deo njih su svakako počinili zločine prema Srbima, i ti zločini treba da budu istraženi.

Profesor Đorđević posebno ističe da je NDH jedina država u svetu ikada koja je imala logore za decu.

"Ogroman broj potpuno nevine dece je poubijano je od strane zlikovaca na najsvirepije načine", kaže profesor.

Odbacujući mogućnost da je danas moguće poimenice identifikovati svaku žrtvu u Drugom svetskom ratu Đorđević, osim mnogobrojnih nestalih i uništenih dokumenata iz tog perioda, ukazuje i na činjenicu da su zločini nad Srbima vršeni ne samo u logorima već u kućama, radnjama, kafanama, na njivama i mnogim drugim mestima za koji se ne zna trag.

„Upravo zbog tih manipulacija i različitih podataka o broju pobijenih Srba u Drugom svetskom ratu mi Srbi moramo da izvršimo temeljan popis, i to je danas jedan od naših osnovnih zadataka", poručio je za naš Program Đorđević i zaključio da je, na žalost, jasno da nikada nećemo moći do kraja i tačno sve pobrojati, ali moramo dati najjasniju i najprecizniju brojku o tome.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво