Ćirilica u Vukovaru tek posle lokalnih izbora

Nerealno je očekivati da bi se dvojezične table u Vukovaru mogle postaviti pre lokalnih izbora predviđenih za mesec maj ove godine, izjavio je za Program za dijasporu RTS-a Boro Rkman, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva SDSS-a.

O tome kada će na području grada Vukovara biti postavljene dvojezične table, pisane ćirilicom i latinicom, odlučuje Vlada Republike Hrvatske, koja će i sama odrediti dinamiku sprovođenja zakona, rekao je Rkman, podsetivši da je to u nadležnosti vlade koja je to već i sprovela u većini hrvatskih sredina, gde manjine čine više od trećine ukupnog broja stanovništva.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Rkman je izrazio očekivanje da će „najpre biti postavljene dvojezične table na gradskim, županijskim i državnim institucijama, ali, same table na ulazu i izlazu iz Vukovara, kao i ćirilino-latinični natpisi ulica ipak će sačekati da prođu lokalni izbori, pa će se vlasti tek onda odlučiti na taj korak.

Odgovarajući na pitanje ko su „čuvari", odnosno ko čini „straže" koje odnedavno stalno dežuraju i paze na table na prilazima Vukovaru, Rkman je pojasnio da se radi o „članovima raznoraznih veteranskih udruga, kako se to ovde zovu udruženja branitelja Hrvatske, braniteljske udruge".

„Međutim, država je upravo favorizujući ta udruženja, tetošeći ih, dajući im maksimalno nerealna prava, sada došla u problem da upravo takva udruženja postaju kamen oko vrata, i to ne samo na ovom primeru", rekao je Rkman i upozorio da „ta udruženja sada svojim dežuranjem iniciraju kršenje zakona i sprečavanje sprovođenja zakona one države za koju su se borili".

Bez obzira na pomenute otpore, Rkman je ipak uveren da će Vlada Republike Hrvatske sprovesti ustavne i zakonske odredbe o pravima nacionalnih manjina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво