Ćirilica u Vukovaru tek posle lokalnih izbora

Nerealno je očekivati da bi se dvojezične table u Vukovaru mogle postaviti pre lokalnih izbora predviđenih za mesec maj ove godine, izjavio je za Program za dijasporu RTS-a Boro Rkman, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva SDSS-a.

O tome kada će na području grada Vukovara biti postavljene dvojezične table, pisane ćirilicom i latinicom, odlučuje Vlada Republike Hrvatske, koja će i sama odrediti dinamiku sprovođenja zakona, rekao je Rkman, podsetivši da je to u nadležnosti vlade koja je to već i sprovela u većini hrvatskih sredina, gde manjine čine više od trećine ukupnog broja stanovništva.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Rkman je izrazio očekivanje da će „najpre biti postavljene dvojezične table na gradskim, županijskim i državnim institucijama, ali, same table na ulazu i izlazu iz Vukovara, kao i ćirilino-latinični natpisi ulica ipak će sačekati da prođu lokalni izbori, pa će se vlasti tek onda odlučiti na taj korak.

Odgovarajući na pitanje ko su „čuvari", odnosno ko čini „straže" koje odnedavno stalno dežuraju i paze na table na prilazima Vukovaru, Rkman je pojasnio da se radi o „članovima raznoraznih veteranskih udruga, kako se to ovde zovu udruženja branitelja Hrvatske, braniteljske udruge".

„Međutim, država je upravo favorizujući ta udruženja, tetošeći ih, dajući im maksimalno nerealna prava, sada došla u problem da upravo takva udruženja postaju kamen oko vrata, i to ne samo na ovom primeru", rekao je Rkman i upozorio da „ta udruženja sada svojim dežuranjem iniciraju kršenje zakona i sprečavanje sprovođenja zakona one države za koju su se borili".

Bez obzira na pomenute otpore, Rkman je ipak uveren da će Vlada Republike Hrvatske sprovesti ustavne i zakonske odredbe o pravima nacionalnih manjina.

broj komentara 0 pošalji komentar