Читај ми!

Klivlend: Srbija predstavljena u okviru programa "The World in Your Backyard"

Biblioteka u Parmi (Snow Library - Parma), koja je deo opštinskog sistema biblioteka u Klivlendu (Ohajo,SAD), dobila je dva nova poglavlja, jedno o Srbiji, a drugo o Litvaniji.

Muzički pedagog i aktivni član srpske zajednice u Klivlendu, Nada Martinović, imala je priliku da bude deo "Žive biblioteke" (Human Library Project). Neprofitna organizacija "International Community Council - Worldwide Intercultrual Network", čiji je član Odbora i bivši potpredsednik, već nekoliko godina neguje program "The World in Your Backyard", sa ciljem da se kroz zanimljive prezentacije, a na zahtev i poziv publike, predstave i upoznaju različite kulture, nacije, zemlje...

"U okviru tog programa, imala sam imala priliku da na poziv publike budem predavač i govorim o Srbiji, našim ljudima, običajima, kulturi... Pre par meseci sam na sastanku Odbora predložila da malo obogatimo i osavremenimo taj program. Po ugledu na "Human Library" koji je nastao u Evropi, umesto da samo prezentujemo informacije, predavači su dobili ulogu poglavlja u knjizi, a nakon izlaganja se otvara dijalog između publike i predavača prezentera...Inače, naša organizacija čeka na zvanično povezivanje koje je u toku (https://humanlibrary.org/)", kaže Nada Martinović za RTS.

Cilj prezentacije je podsticanje dijaloga i međusobnog razumevanja, naročito nakon izolovanosti zbog situacije sa kovidom.

"Imala sam čast da zajedno sa predstavnicom Litvanije, počasnim konzulom, Ingridom Babulous, budem jedno od poglavlja ove "žive biblioteke" i govorim o Srbiji. Gospođa Babulous je govorila o svom detinjstvu, dolasku i odrastanju u Americi, negovanju i očuvanju kulutre Litvanije, svojoj deci...moja priča se više odnosila na dolazak u Ameriku, prilagođavanje, ali naročito na negovanje srpske tradicije. Takođe smo se dotakli prethodnog rata, medijskoj antisrpskoj propagandi, trenutnom stanju u Srbiji, ali i mestu i značaju Kosova u svesti srpskog naroda. A pitanjima nikad kraja...Diskusija je bila veoma živa i veoma prijatna - naravno uz kolače (tradicionalno Litvansko drvo) i kafu. Prethodnih meseci u dijalozima su učestvovali kolege iz Vijetnama, Indije, Libana, Kine, Rusije i Mađarske", ističe Nada Martinović.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије