Читај ми!

Adligat gradi mostove kulture sa Centralnom Azijom

Tokom posete delegacije Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat Uzbekistanu potpisana su tri protokola o saradnji sa značajnim kulturnim institucijama, uključujući poznati Ark muzej u Buhari sa kojim je protokol potpisan u palati šeika.

Zbirka Uzbekistana u Muzeju knjige i putovanja sada je bogatim darovima značajno unapređena. Sa čak 1320 poštanskih maraka, zbirka uzbekistanske filatelije najveća je u regionu, kao i zbirka knjiga i turističkih materijala o ovoj zemlji. U Beograd su stigle ručno pravljene lutke za lutkarsko pozorište Centralne Azije, desetak tradicionalnih kapa, umetničke slike i izvanredni zlatni vezovi po kojima je put svile poznat.

U jednoj od najlepših palata u celoj Aziji, letnjikovcu buharskog šeika potpisan je protokol o saradnji između Ark muzeja iz Buhare i Udruženja Adligat. Ovo je jedan od najznačajnijih državnih istorijskih muzeja u centralnoj Aziji koji upravlja tvrđavom grada Buhare, kao i sa još nekoliko lokaliteta. Tokom više hiljada godina Buhara i ova tvrđava bili su jedna od centralnih mesta na putu svile od Evrope do Kine. Dogovoreni su razmena eksperata, izložbe i predavanja, kao i zajedničko učestvovanje na međunarodnim konferencijama.

Uzbekistan, zemlja centralne Azije sa 36 miliona ljudi, ranije jedna od republika Sovjetskog saveza, dugo nije bila u fokusu srpske politike i kulture. To se ubrzano menja, a u drevnom gradu Samarkandu, jednom od najlepših starih gradova planete, nedavno je održano političko susretanje svetskih lidera od Putina, Erdogana do Si Đipinga, koje će oblikovati političku budućnost sveta.

„Znamo koliko je važno posvetiti pažnju svakoj državi, a naročito starim i velikim narodima. Sada je delegacija naše institucije posetila Taškent, Samarkand, Buharu i Kivu. Bilo je teško poverovati kolika lepota nam je pred očima, ali i kolika je spremnost naših uzbekistanskih prijatelja i kolega da unapredimo saradnju. Napravili smo novi most saradnje sa Centralnom Azijom, a sada ga samo treba što češće koristiti", kaže Viktor Lazić, počasni predsednik Udruženja Adligat.

U Savezu pisaca Uzbekistana srpsku delegaciju dočekao je lično predsednik književnik Siražidin Sajid, inače i blizak saradnik predsednika republike, na inicijativu Gordane Pešaković. Za muzeje Adligata Sajid je poklonio više desetina izvanrednih izdanja moderne i klasične uzbekistanske književnosti, kao i svoje knjige sa posvetama. Dogovorena je saradnja sa Udruženjem književnika Srbije i stalni kontakt i spremnost da jedni druge upoznajemo, prevodimo, posećujemo.

Pored gospodina Sajida sastanku su prisustvovali mnogobrojni načelnici odeljenja i značajni saradnici uzbekistanskog udruženja pisaca, kao i žena koja je uradila prvi prevod Ive Andrića na uzbekistanski jezik. Na posebnom papiru, ona je ispisala poruku za buduće generacije srpskih istraživača i posetilaca Muzeja srpske književnosti u Adligatu. U novoosnovanom Muzeju uzbekistanske književnosti predstavnike Adligata lično je provela direktorka muzeja. O poseti ovom udruženju opšrino su izveštavali i uzbekistanski mediji.

U Muzeju kompozitora i muzičara Junus Radžabija domaćin delegaciji Adligata bio je direktor muzeja i slavni pevač i izvođač narodnih pesama Hasan Radžabi. Dogovorena je saradnja, a na poklon je uzbekistanska zbirka Adligata dobila potpisana dela slavnog pevača.

U Taškentu je potpisan protokol o saradnji sa muzejima posvećenim slavnom kompozitoru i putopiscu Mukstoru Ašrifu i piscu Ojbeku. Za Beograd su poslati značajni pokloni u knjigama, a dogovoreno je i predstavljanje srpskih muzeja u Taškentu.

„Bili smo VIP gosti i na obeležavanju značajne godišnjice Muzeja Ašrifa, tako da smo se upoznali sa operskim pevačima, pijanistima, režiserima i drugim značajnim umetnicima Uzbekistana. Dobili smo priliku da i mi publici predstavimo aktivnosti Adligata. Svečano nam je uručena ploča sa muzičkim delima Mukstora Ašrrifa na kojoj se dvadesetak značajnih umetnka potpisalo, a uzbekistanski radio je preneo intervju o Muzeju knjige i putovanja i boravku naše delegacije", kaže Viktor Lazić.

Uspostavljena je saradnja i sa Muzejom Sergeja Jesenjina u Taškentu. U Karavan seraju kulture, tipičnom starom karavan seraju u kojem su se nekada zaustavljali putnici namernici da prenoće, napoje svoje kamile i konje, i nastave put ka Kini dočekao je delegaciju Adligata Radik Azizov, jedan od najslavnijih centralnoazijskih karikaturista i slikara.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво