Читај ми!

Još jedno kolo sa Šilom

U prošlu nedelju, 30. oktobra, srpska zajednica u Australiji, odala je dužnu počast nedavno preminulom Milivoju Stojanoviću Šilu.

U intimnom i nadasve emotivnom ambijentu, u zdanju čuvene Sidnejske opere održana je komemorativna svečanost, posvećena sećanju na plodonosan život jednog od najvećih koreografa koje je srpski narod imao.

U Operi se okupio veliki broj poštovalaca lika i dela Milivoja Stojanovića - porodica, prijatelji, učenici, bivši igrači iz njegovih folkloirnih ansambala. Komemoraciji su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović i zamenik šefa misije Ivana Isidorović.

Goste je dočekala tradicionalna srpska dobrodošlica, u vidu pogače i žita koje su služile nekadašnje folklorne igračice Tijana i Milica, obučene u narodne nošnje koje je šio Milivoje Stojanović.

U sali su bili izloženi i drugi kostimi, nagrade, fotografije, plakati i isečci iz novina koji su govorili o Šilovom stvaralaštvu.

Na ekranu su se smenjivali snimci nastupa njegovih folklornih društava širom Australije, uključujući i nezaboravna gostovanja održana upravo pod svodovima Opere. Jer, čika Milivoje je bio jedan od malobrojnih Srba koji su imali privilegiju da svoje koreografije i nošnje predstave na ovom čuvenom mestu.

O Milivoju Stojanoviću govorili su Slobodan Lazović, predsednik crnogorskog društva Australije i Nataša Veljković Tamburić, dugogodišnja saradnica iz vremena njegovog rada u Srpskom centru Bonirig.

Sećanja na umetničkog velikana su izmamila i osmehe i suze i aplauze prisutnih.

"Dvočasovni program je bio šarolik i raznovrstan. Publika je sve pažljivo pratila, baš kao i nekada kada su gledali njegove tačke na pozornici. Ponovo je uspeo da drži publiku u svojim rukama, što i jeste vrlina pravog umetnikma. Delovalo je kao da su svi došli na još jedan njegov koncert u Operi", kaže Šilova životna saputnica, supruga Rajka Čelić, koja se potrudila da komemoracija bude još jedan savršeni događaj i istinski omaž velikom stvaraocu.

Posetioci su otišli kućama puni utisaka i srećni što su imali priliku da se još jednom podsete koliko je Stojanović bio veliki vizionar i koliko je unapredio narodno stvaralaštvo u srpskopj zajednici Australije.

Neki su rekli da su godine provedene uz Šila bile nezaboravne i najbolje u njihovoj mladosti.

Na kraju događaja, Rajka Čelić je pozdravila goste i pozvala ih da zaigraju Vlaško kolo.

Istovremeno, kad su svi ustali i zaigrali, na ekranu je prikazan snimak kako je čika Milivoje vodio to isto kolo davne 1987.

Kao da su svi imali priliku da još jednom zaigraju sa priznatim umetnikom kojeg će pamtiti mnoge generacije u Australiji.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије