Читај ми!

Trst: "Karađorđeva zvezda trećeg stepena" ocu Rašku Radoviću

U subotu, 29. oktobra 2022.godine, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Trstu porganizovana je svečanost povodom uručenja "Karađorđeva zvezda trećeg stepena" protojereju -stavroforu, ocu Rašku Radoviću, dugogodišnjem parohu hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu.

Početkom ove godine, generalni konzul Ivana Stojiljković predložila je protojereja-stavrofora, Raška Radovića, paroha pri hramu Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu i arhijrejskog zamenika eparhije austrijsko-švajcarske i italijansko-malteške, kao kandidata za dodelu državnih odlikovanja, koje svake godine na Dan državnosti uručuje predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Podržana od srpske dijaspore i prilažući bogatu biografiju oca Raška Radovića, generalni konzul Stojiljković je veoma jasno predstavila značaj životnog dela tršćanskog prote, koji ne samo da je očuvao i uvećao srpsku parohiju u Trstu, već je bio inicijator i osnivač svih danas postojećih pravoslavnih crkava i novih bogolsužbenih mesta na teritoriji Republike Italije: u Rimu, Milanu, Vićenci, Udinama i Porćiji.

Prota je shvatao od samog početka da je njegov najvažniji zadatak da nastavi ono što je Crkvena opština u Trstu činila gotovo dva veka, kroz čitavo njeno postojanje a to je da čuva i neguje duhovni i kulturni identitet i integritet (veru, jezik, pismo, duhovno i kulturno naleđe) male srpsko-pravoslavne zajednice a da je istovremeno na najbolji način integriše u novu sredinu.

Pored ovih zasluga, prota Raško se tri decenije svakodnevno aktivno zalagao i angažovao za očuvanje vere, tradicije i nacionalnog identiteta srpskog naroda na teritoriji Republike Italije i za to je dobio priznanje „Karađorđeve zvezde trećeg stepena".

Generalni konzul Stojiljković je imala čast da ovo odlikovanje uruči u ime predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, i tim povodom je organizovala, zajedno sa brojnim srpskim udruženjima, veličanstvenu svečanost u prostorijama Generalnog konzulata u Trstu.

Ovom svečanom činu je prisustvovao i Episkop austrijsko-švajcarski, vladika Andrej, koji se posebno zahvalio na ovoj inicijativi koja potvrđuje iskrenu saradnju države i crkve a na korist srpskog naroda. Vladika je istakao da je ovo istorijski važan datum za SPC jer će ostati zabeležen kao jedan od najsvetlijih primera dobro izabranih predstavnika naroda koji će biti podsticaj i vodilja generacijama koje dolaze na važne državne i duhovne funkcije.

U ime Srpske pravoslavne crkvene opštine koja ima veoma dugu tradiciju i brine o zadužbini Srba u gradu Trstu, govorio je predsednik SPCO Zlatimir Selaković koji je potvrdio da je ovo istorijski momenat za bogato srpsko kulturno nasleđe jer možda više nego ikada u prethodna dva veka potvrđuje međusobno poštovanje i dobre odnose, što jača obe institucije kojima je zajednički cilj negovanje pravoslavnog duha, tradicije i vere.

S obzirom na to da crkva i sveštenstvo ne bi opstali bez vernog naroda, u ime većine srpskih udruženja koja se okupljaju i sarađuju kroz Savez Srba u Italiji, obratio se skupu predsednik saveza, Dušan Aleksić koji je podsetio na bogato životno delo prote Raška Radovića, koji ih je decenijama bodrio svojim primerom i molitvama, ali i o najboljem ikada odnosu Generalnog konzulata prema sopstvenoj dijaspori zbog čega se svi oni danas okupljaju sa radošću i sa osećajem da dolaze u svoju kuću.

Nakon ovoga je Jovan Sovilj, koji je bio moderator programa, podsetio kada je osnovan prvi počasni a potom i karijerni generalni konzulat u Trstu i koji je i koliki bio njegov značaj kroz vekove, a zatim je dao reč generalnom konzulu Ivani Stojiljković koja se još jednom zahvalila svima prisutnima i podsetila na značaj okupljanja kako bi se odalo priznanje svešteniku koji je zasadio seme srpske pravoslavne vere po celoj Italiji, koje sada cveta i daje plodove.

Zatim je pozvala oca Raška Radovića na binu i uručila mu, u ime predsednika Republike Srbije, orden „Karađorđeve zvezde trećeg stepena" u znak zahvalnosti za sav trud, molitvu i ljubav koju je davao sopstvenom narodu.

Protojerej - stavrofor, otac Raško se vrlo emotivno svima zahvalio na priznanju koje mu je dato, kao i na veličanstvenoj organizaciji i podsetio na sve one koji su pomogli na tom putu.

Oficijelni deo programa je završen desetominutnim dokumentarnim filmom o biografiji prote Raška i njegovim značajnim susretima i aktivnostima, a nakon toga je usledio muzički program SKUD „Pontes-Mostovi" čiji su orkestar i pevačka grupa izveli veliki broj srpskih tradicionalnih pesama i na kraju odsvirali užičko kolo.

Zahvaljujući vrednim ženama i udruženjima koja su pomogla organizaciju ovog veličanstvenog skupa, na trpezi su se našla sva tradicionalna srpska jela i pića a pesma i druženje nastavljeni su do kasno u noć.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво